play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Međunarodni je dan podizanja svijesti o opasnostima od mina

U svijetu se danas, 4. travnja, u skladu sa odlukom Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, obilježava Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina. Ovaj datum prvi put je obilježen 2006. godine, kao podsjetnik globalnoj zajednici da mine, municija i neeksplodirana ubojna sredstva i dalje ozljeđuju i ubijaju tisuće ljudi širom svijeta, uključujući i djecu.

Sumnjiva opasna površina na mine u Bosni i Hercegovini rasprostire se na 859,35 metara kvadratnih. Najugroženije općine su Doboj, Teslić, Maglaj, Usora, Zavidovići, Gornji Vakuf, Sanski Most, Velika Kladuša, Travnik, Ilijaš i Konjic.

Od zaostalih mina u Bosni i Hercegovini, u poslijeratnom razdoblju, stradalo je 1.780 osoba, od kojih je 623 poginulo. Prilikom obavljanja poslova humanitarnog deminiranja u BiH stradala su 134 deminera, od kojih 53 smrtno.

Do sada je pronađeno 80.000 mina i 65.000 eksplozivnih sredstava zaostalih nakon rata.

Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini (BHMAC) u suradnji sa Komisijom za deminiranje u BiH, danas će pokaznom vježbom u Vojkovićima obilježiti Međunarodni dan podizanja svijesti o opasnostima od mina. 

Pokazna vježba na lokalitetu u Vojkovićima, gdje se sprovodi projekat deminiranja, biće realizirana uz podršku Oružanih snaga BiH i općine Istočna Ilidža.

0%