I dok se u Bosni i Hercegovini svakoga dana vode polemike da li su bolji sarajevski, tuzlanski, banjalučki,…u svijetu nemaju taj problem. Po njima su najbolji travnički ćevapi.
Naime, prema odabiru svjetski poznatog gastronomskog magazina Taste Atlas, ćevapi koji se prave u Travniku su se našli na listi najboljih 50 mesnih jela svijeta i to na 45. mjestu.
“Ova sorta ćevapa proizvodi se u gradu Travniku u Bosni i Hercegovini. Ćevapi se prave od kombinacije junetine, teletine, ovčetine i janjetine, uz dodatak soli, papra i malo sode bikarbone. Kada se peče na roštilju, meso se često premaže bistrom juhom, koja se pripremala od goveđih kostiju i ovčetine”, opisali su u ovom magazinu.
Lepina, lokalno nazvan pitica, umače se u čorbu, a zatim se kratko peče na roštilju. Kada se peku na roštilju, ćevapi se stavljaju u piticu, a zatim se prelijevaju sjeckanim lukom. Preporučljivo je ovaj ćevapi poslužiti uz jogurt -završavaju opis travničkih ćevapa u Taste Atlasu uz preporuku par ugostiteljskih objekata u Travniku i okolini koje oni preporučuju kao dobar odabir za da iskušate ove ćevape.
Zanimljiv podatak je da se nijedno drugo tradicionalno mesno jelo iz cijel regije nije našlo na ovoj listi.