play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Osam tisuća koraka tjedno smanjuje rizik od smrti

Osam tisuća koraka tjedno omogućava održavanje zdravlja ljudi, tvrde znanstvenici. Ti koraci smanjuju rizik od smrti od bilo kojeg uzroka, uključujući i kardiovaskularne bolesti.

Osam tisuća koraka tjedno, što je otprilike šest i po kilometara, može znatno uticati na smanjen rizik od rane smrti, pokazuje ova američka studija.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu “JAMA”, bazirano je na podacima prikupljenim od 3.100 odraslih Amerikanaca. Rezultati su pokazali da je kod osoba koje su hodale bar 8.000 koraka tjedno vjerojatnoća od smrti u desetogodišnjem razdoblju za 14,9 posto manja nego u grupi koja to nije prakticirala.

Najveće su zdravstvene koristi od ovakvoga hodanja imali akteri studije stariji od 65 godina. Rezultati ukazuju na to da se može ostvariti znatna zdravstvena korist hodanjem i samo nekoliko dana u tjednu, odnosno da to čak nije nužno raditi svaki dan.

Među akterima istraživanja bile su 632 osobe koje nisu hodale nijedan dan u tjednu, 532 su hodale oko 8.000 koraka jedan do dva dana u tjednu, a 1.937 ih je toliko hodalo tri do sedam dana u tjednu.

Prema podacima klinike Mejo, prosječan Amerikanac dnevno napravi 3.000 do 4.000 koraka. 

0%