play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Crna Gora ima novog predsjednika, Milatović osvojio 60 posto glasova

Jakov Milatović pobijedio je u nedjelju na predsjedničkim izborima u Crnoj Gori osvojivši oko 60 posto glasova, dok je njegov protukandidat i dosadašnji predsjednik Milo Đukanović osvojio oko 40 posto, objavio je CEMI na temelju preko 80 posto prebrojanih glasova.

U prvom obraćanju nakon pobjede, Milatović je rekao da će biti predsjednik svih stanovnika Crne Gore i da je ovo noć “koju smo čekali više od 30 godina”.

– Neka nam je sa srećom ova pobjeda svih nas. Neka nam je sa srećom pobjeda pomirene Crne Gore, istaknuo je Milatović, dodavši da će u narednih pet godina uvesti Crnu Goru u Europsku uniju. 

Također nikada više iz Crne Gore neće ići trzavice prema bilo kojoj zemlji zapadnog Balkana i našim susjedima. Želimo zajedništvo, slogu i napredak na europskom zapadnom Balkanu, rekao je Milatović.

– Večeras je Crna Gora rekla presudno zbogom prevaziđenom režimu gospodina Đukanovića i rekla je da europskoj Crnoj Gori. Rekli smo zbogom korupciji i kriminalu, te dobro večer jednoj bogatijoj, uspješnoj, europskoj Crnoj Gori, rekao je Milatović, dok se stožerom orilo – Milo, lopove.

– Rekli smo zbogom posljednjem diktatoru u Europi, istaknuo je novi predsjednik, naglasivši da je danas povijesni dan, povijesna večer, te zamolio sve da dostojanstveno proslave.

Jakov Milatović je ekonomist, bivši ministar gospodarskog razvoja u prvoj vladi nastaloj nakon parlamentarnih izbora održanih u kolovozu 2020., na kojima je Đukanovićeva Demokratska partija socijalista (DPS) prvi puta nakon tri desetljeća izgubila većinu u parlamentu. 

Izbornu strategiju Milatović je temeljio na gospodarskoj retorici te odluci vlade u kojoj je bio ministar da minimalnu plaću u Crnoj Gori podigne s 220 na 450 eura. 

Osnovni studij iz područja ekonomije novi je crnogorski predsjednik završio na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta Crne Gore.

Proveo je jednu akademsku godinu na Državnom sveučilištu Ilinoisa kao američki stipendist, jedan semestar na Sveučilištu za gospodarstvo i poslovanje u Beču kao stipendist austrijske vlade, te jednu akademsku godinu na Sveučilištu La Sapienza u Rimu kao stipendist EU-a.

Milatović je magistrirao na Sveučilištu Oxford. Govori engleski, talijanski i španjolski.  

Milatović je treći predsjednik Crne Gore od neovisnosti 2006. Prije njega tu funkciju u dva mandata obnašao je Filip Vujanović i u jednom Milo Đukanović, obojica članovi Demokratske partije socijalista. 

Inauguracija Jakova Milatovića može se očekivati sredinom svibnja.

0%