play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Ryanair zbog plaćanja takse obustavlja prometovanje iz Tuzle

Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na suradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla, saznaje Klix.ba.

Naime, aviokompanija Ryanair privremeno je obustavila prodaju karata za tri destinacije prema kojima prometuje sa Međunarodnog aerodroma Tuzla, a prema trenutno dostupnim informacijama, letovi prema Beču, Memmingenu i štokholmskom aerodromu Arlanda odvijat će se do lipnja ove godine.

Prema neslužbenim informacijama razlog leži u plaćanju sporne takse u iznosu od tri konvertibilne marke po putniku koju Ryanair treba uplaćivati Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA).

Naime, protekli tjedan održan je sastanak u Direkciji za civilno zrakoplovstvo BiH na kojem je rečeno da Ryanair mora izmiriti dugovanja prema BHDCA-u za dosad realizirane letove iz Tuzle, a koja se ogledaju u taksi od tri marke po svakom putniku, odnosno prodanoj karti.

Tijekom sastanka je dogovoreno da je rok za isplatu dugovanja mjesec dana, u suprotnom će se ova aviokompanija naći na crnoj listi, odnosno neće joj biti omogućeno prometovanje sa tuzlanskog aerodroma.

Dok se novonastali problem ne riješi, Ryanairu je, kako se neslužbeno saznaje, onemogućena daljnja prodaja karata. Izvor navodi da će nakon isplate dugovanja, Ryanair dobiti dozvolu za realizaciju letova iz Tuzle.

Zanimljivo je da se uplata takse po putniku odnosi samo na letove koji se realiziraju iz Tuzle, ali ne i iz Banje Luke, na čijem aerodromu Ryanair također ima uspostavljeno prometovanje. Upravo zbog toga je za ovu aviokompaniju sporno plaćanje takse, za koju ranije nisu znali.

Za razliku od Tuzle, karte za letove iz Banje Luke i dalje je moguće kupiti za linije koje postoje do kraja listopada ove godine.

Iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli za Klix.ba je potvrđeno da od aviokompanije Ryanair nisu dobili službenu odluku o eventualnom prekidu linija.

Inače, suradnja sa tuzlanskim aerodromom i Ryanairom službeno je uspostavljena 1. studenog prošle godine, sa letovima prema tri destinacije. Ova suradnja doprinijela je dodatnom razvoju Međunarodnog aerodroma Tuzla koji uz ovu aviokompaniju također radi i sa Wizz Airom.

0%