if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Počinje kampanja promocije cijepljenja protiv HPV virusa

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine sutra započinje tromjesečnu kampanju promocije cijepljenja protiv HPV virusa, a s ciljem sprečavanja bolesti. Na konferenciji za medije upozorili su na povećanje broja dijagnosticiranih karcinoma materice.

“U Federaciji BiH cijepi se protiv deset zaraznih bolesti i cjepivima koji se daju na samom početku života smo zadovoljni sa obuhvatima i oni su preko 90%. Problem nastaje sa kasnijim cjepivima koja se daju tako da npr. sa tri doze petero valentnog cjepiva je negdje oko 70%”, rekao je prof. dr. sc. Sanjin Musa na konferenciji za novinare koju je organizirao Zavod za javno zdravstvo FBiH. 

Dr. Musa je rekao kako je naniži postotak cijepljene djece evidentiran sa cjepivom MRP (morbila, rubeole, parotitisa). 

“On se daje od 12-tog do 24-tog mjeseca i obuhvat je u prošloj godini bio sa 52%. Ono što je karakteristično za ovo cjepivo je odgađanje. U ovoj je godini preko 2500 djece, starijih dobnih skupina, cijepljeno ovim cjepivom, tako da je u konačnici to opet preko nekih 70%”, rekao je dr. Musa. 

Na konferenciji za novinare najavljen je početak Kampanje promocije cijepljenja, kao i događanja koja će pratiti kampanju. Kampanja je društveno odgovornog i nekomercijalnog karaktera i usmjerena je na nekoliko ciljnih segmenata. 

Dio kampanje koji se odnosi na cijepljenje djece, njihovu redovitu imunizaciju, zaštitu i cijepljenje mladih djevojaka protiv HPV virusa koji je glavni krivac za rak grlića maternice nosi naziv “Za zdravlje od početka”, dok će dio kampanje koji je usmjeren na cijepljenje starijih osoba kojima sprječavamo rizik obolijevanja od težih oblika bolesti nositi naziv “Za zdravlje koje prati godine”. 

0%