play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Usvojena povijesna rezolucija u borbi protiv klimatskih promjena

Generalna skupština UN-a u srijedu je usvojila konsenzusom rezoluciju kojom se traži od najvišeg suda Svjetske organizacije da navede zakonske obaveze vezane za klimatske promjene.

Godinama forsirana od otoka Vanuatu u Pacifiku, ta mjera traži od Međunarodnog suda pravde (ICJ) da iznese obaveze zemalja za zaštitu klime na Zemlji, kao i pravne posljedice s kojima se suočavaju ukoliko to ne učine.

– Zajedno stvarate povijest – kazao je generalni tajnik UN-a Antonio Guterres, ističući da bi mišljenje Međunarodnog suda pravde, čak iako nije obavezujuće, “pomoglo Generalnoj skupštini, UN-u i državama članicama da poduzmu hrabrije i snažnije klimatske akcije koje su našem svijetu tako očajnički potrebne.”

Na kraju, uz susponzoriranje više od 130 država članica, očekivalo se da će rezolucija biti odobrena.

Njeno usvajanje šalje “glasnu i jasnu poruku ne samo širom svijeta, već i daleko u budućnost”, poručio je skupštini premijer Vanuatua Ishmael Kalsakau.

Rezolucijom se od ICJ traži da pojasni “obaveze država prema međunarodnom pravu da osiguraju zaštitu klimatskog sustava”.

Kalsakau, čiju su zemlju arhipelag opustošila dva ciklona tijekom samo nekoliko dana, naglasio je da je Svjetska organizacija odlučila da ostavi po strani razlike i radi zajednički na rješavanju odlučujućeg izazova našeg vremena – klimatskih promjena.

Vlada Vanuatua počela je lobirati za rezoluciju o klimi 2021. nakon kampanje koju je pokrenula grupa studenata s univerziteta na Fidžiju 2019. godine.

Prije tjedan dana, UN-ov panel stručnjaka za klimu (IPCC) upozorio je da bi prosječne globalne temperature mogle dostići 1,5 stupnjeva iznad predindustrijske ere već od 2030. do 2035. godine, naglašavajući potrebu za drastičnim djelovanjem u ovom desetljeću.

Iako zemlje nemaju zakonsku obavezu prema Pariškom sporazumu iz 2015. da ispune ciljeve smanjenja emisije, pristalice nove klimatske rezolucije nadaju se da bi drugi instrumenti, kao što su Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima ili Konvencija UN-a o pravu mora, mogli ponuditi neke puteve za izvršenje.

– Ova rezolucija usmjerava ljudska prava i međugeneracijsku jednakost kada se bavi klimatskim promjenama – dvije kritične točke koje su nedostajale velikom dijelu dominantnog diskursa – izjavila je za AFP Shaina Sadai iz grupe za zagovaranje Unije zabrinutih znanstvenika.

0%