play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Usvojen državni proračun za 2023. godinu

Zastupnici Doma naroda Parlamentarne skupštine (PS) Bosne i Hercegovine na prvoj hitnoj sjednici usvojili su u četvrtak Zakon o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu po hitnom postupku.

Po okončanju rasprave za ovaj zakon glasalo je osam zastupnika, pet je bilo suzdržano, a dva protiv. Iz Federacije BiH za su bila četiri zastupnika, protiv četiri, dva suzdržana, a iz Republike Srpske su za bila četiri zastupnika, a jedan protiv.

Zoran Tegeltija, ministar financija i trezora BiH, obrazlažući proračun za 2023. godinu zastupnicima Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH rekao je da će proračun omogućiti nesmetano funkcioniranje institucija BiH.

“Mislim da je to najvažnija stvar svakog proračuna, jer proračun upravo to treba da omogući. Druga stvar, možda i važnija za neke, ovaj proračun značajno poboljšava materijalni položaj zaposlenih u institucijama BiH”, rekao je Tegeltija.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u okviru proračuna za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što predstavlja povećanje za 241,8 milijuna KM ili 23 posto u odnosu na proračun institucija BiH za 2022. godinu.

Više zastupnika imalo je zamjerke na izdvajanje sredstava za Oružane snage BiH.

Radovan Kovačević iz SNSD-a, na zamjerke da predviđena sredstva za nabavku opreme i naoružanja za Oružane snage BiH, rekao je da će upravo zbog toga podržati proračun.

Govoreći o sredstvima za oružne snage na kraju rasprave Zoran Tegeltija je rekao da bi bilo dobro da Oružane snage potroše i ono što je predviđeno.

Dom naroda PSBiH nije prihvatio prijedlog dopuna Zakona o plaćama i naknadama  u institucijama BiH

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH danas na sjednici nije prihvatio Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava rast primanja najvišim zvaničnicima u institucijama BiH.

Zastupnici su prilikom utvrđivanja dnevnog reda prihvatili zahtjev Predsjedništva BiH da predloženi zakon razmatraju po hitnom postupku, a onda sa sedam glasova “za”, sedam protiv i jednim suzdržanim nisu usvojili predloženi zakon.

Iz Federacije BiH “za” predloženi zakon glasalo je šest zastupnika, tri su bila protiv, a jedan suzdržan. Iz RS-a jedan zastupnik je bio “za”, a četiri protiv.

Predsjedništvo BiH je predložilo izmjene Zakona na način da se plaće i naknade imenovanim i izabranim osobama u institucijama BiH koje imaju koeficijent iznad 8,0 obračunavaju uz primjenu osnovice od 535 KM, dok je osnovica za obračun plaće ostalim zaposlenim u institucijama BiH 600 KM.

Predloženi zakon je jednoglasno, po hitnom postupku, usvojio Predstavnički dom državnog parlamenta na sjednici održanoj u srijedu.

0%