play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Prijeti nam poskupljenje i nestašica mesa

Stanovnike Bosne i Hercegovine očekuje novo poskupljenje mesa, a osim toga, prijeti i nestašica. Razloga za to je više.

Naime, loša vijest stiže iz Europske unije, koja ima namjeru smanjiti proizvodnju mesa, a domaće tržište nema kapacitet pokriti potrebe ni domaćeg stanovništva.

Podsjetimo, enorman rast cijena prošle godine doveo je do toga da su građani meso prestali kupovati na kilogram te pretežito kupuju po pola kilograma.

Po nekim najavama, meso bi moglo biti skuplje od 10 do čak 30 posto, piše Avaz. 

Osim toga, proizvodnja mesa, odnosno uzgoj stoke, drastično je skuplja, zbog čega sve više farmera odustaje od bavljenja ovim poslom zbog neisplativosti rada. S druge strane, nadležni u BiH nisu imali sluha za probleme uzgajivača te im nisu pomogli.

Predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH Admir Kahriman kazao je za Avaz kako nam najave koje dolaze iz EU o smanjenju proizvodnje mesa nikako ne idu u prilog i vjerojatno znače da će na bh. tržištu doći do poskupljenja.

– Kada se radi o mesu, 90 posto uvozimo iz zemalja EU. To znači da cijenu našeg mesa na polici, odnosno u prodaji, diktira svjetsko tržište. Dosadašnji pogrešan rad, u kojem je zanemarena domaća proizvodnja, doveo je do toga da se ona iz godine u godinu sve više gasila. Tako da sad ovisimo o uvozu, a cijene diktira europsko tržište – rekao je Kahriman.

Kako je naveo, u FBiH se godišnje utovi do 8.000 grla.

– To je ništa. Ako izračunamo 8.000 grla po nekih 280 do 300 kilograma mesa, to je poražavajući podatak. S druge strane, imamo i otvoreno tržište za Tursku, te će ta domaća proizvodnja većinom završavati na turskim trpezama – zaključio je Kahriman.

375,3 milijuna kilograma mesa od siječnja do kraja studenoga uvezeno je na domaće tržište prošle godine. 9,3 milijuna kilograma mesa BiH je izvezla u istom razdoblju prošle godine.

0%