play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Zabranjuje se natjecanje transrodnim osobama u ženskoj konkurenciji

Međunarodni atletski savez World Athletics objavio je promjenu pravila prema kojoj transrodnim osobama više neće biti dopušteno natjecanje u ženskoj konkurenciji ako su prošle muški pubertet. Odluka vrijedi od 31. ožujka.

“Odluke su uvijek teške kad uključuju različite potrebe i prava između različitih grupa, ali zadržat ćemo stajalište da moramo očuvati poštene uvjete za sportašice iznad svega”, rekao je u priopćenju Sebastian Coe, predsjednik krovnog tijela svjetske atletike.

“Vodit ćemo se znanošću o fizičkim izvedbama i muškoj prednosti, koja će se neizbježno razviti u nadolazećim godinama. Kako budemo dobivali nove dokaze, razmotrit ćemo svoje stajalište, ali vjerujemo da je integritet ženske kategorije u atletici najvažniji”, rekao je Coe i dodao da to ne znači “ne zauvijek”.

Neke LGBTQ udruge već su obznanile svoje razočaranje ovom odlukom i pozivaju se na izvješće časopisa Sports Medicine iz 2017., koje na temelju nekoliko studija tvrdi da transrodne osobe nemaju atletsku prednost nad ostalima i da su zabrane diskriminatorne.

0%