play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Završena rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika RS-a

U Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) danas je završena rasprava o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika RS-a.

Predviđeno je da se na ovaj način u Kazneni zakonik uvede nova glava kaznena djela protiv časti i ugleda, odnosno kaznena djela uvrede, klevete, iznošenja osobnih i obiteljskih prilika, te kazneno djelo javno izlaganje poruzi zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri i nacionalnosti. Predviđene su i visoke novčane kazne za navedena kaznena djela.

Novinari, medijske kuće i međunarodne organizacije i institucije i prethodno su apelirali na vlasti u RS-u da odustanu od ovog zakonskog rješenja jer smatraju da ugrožava medijske slobode, kritiku vlasti i slobodu mišljenja.

Poslanici opozicije u Narodnoj skupštini tijekom rasprave ukazali su da ovo zakonsko rješenje nije dobro, kao i da će poseban problem biti primjena ovakvog rješenja ukoliko bude usvojeno. Naročite primjedbe imali su na visine novčanih kazni.

Igor Crnadak, šef kluba poslanika Partije demokratskog progresa (PDP) tijekom višesatne rasprave koja je počela jučer pitao je zašto se kleveta uvodi kao kazneno djelo, kada je već obuhvaćena zakonima.

“Kazne jesu niske, zašto se onda ne mijenja Zakon o zaštiti od klevete i povećaju se kazne? Ne ovako drastično, ali bi bilo u redu da su kazne nešto više”, rekao je Crnadak navodeći da je u dijelu Nacrta koji govori o iznošenju osobnih i obiteljskih prilika, predviđena kazna do 120.000 KM.

On smatra da iz ovakvog zakonskog rješenja proizlazi velika opasnost za medije i novinare.

Poslanici vladajuće koalicije rekli su se tijekom javnih rasprava treba unaprijediti predloženo rješenje.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić iz stranke Ujedinjena Srpska izjavio je da je neophodno urediti javni, odnosno medijski prostor jer postoji mnogo stvari koje se objavljuju bez provjere.

Ministar pravde RS-a Miloš Bukejlović rekao je u završnoj riječi da je cilj donošenja je zaštita dostojanstva, tjelesnog i duhovnog integriteta, privatnosti, osobnog i obiteljskog života koji su za sve građani garantirani i predviđeni Ustavom RS-a.

“Nacrt izmjena i dopuna Kaznenog zakonika RS bez obzira što ima propisane sankcije i represije, ima za svrhu ima isključivo prevenciju. Namjera predlagača i obrađivača ni jednog trenutka nije bila bilo koja vrsta cenzure, sprečavanja rada medija i slobode izražavanja, a još manje govora kako su pojedini narodni poslanici predstavljali”, rekao je Bukejlović.

Pozvao je sve da sudjeluju u javnoj raspravi o ovom zakonskom rješenju.

0%