if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

MMF će financirati Ukrajinu sa 15,6 milijardi dolara

Međunarodni monetarni fond (MMF) priopćio je da je postigao dogovor s Ukrajinom o financiranju vrijednom 15,6 milijardi dolara.

Očekuje se da će prvi zajam te organizacije zemlji u ratu biti odobren tijekom narednih tjedana. To bi također bio jedan od najvećih financijskih paketa koje je Ukrajina primila od početka ruske invazije.

MMF je nedavno promijenio pravilo kako bi dopustio zajmove zemljama koje su suočene s “iznimno velikom neizvjesnošću”.

“Ruska invazija na Ukrajinu i dalje ima razarajući učinak na ekonomiju: aktivnost se smanjila za 30 posto u 2022., velik dio kapitala je uništen, a nivo siromaštva je u porastu”, rekao je dužnosnik MMF-a Gavin Gray.

Program je osmišljen u skladu s politikom novog fonda o pozajmljivanju pod izuzetno visokom nesigurnošću, a od donatora se očekuju snažna financijska jamstva, uključujući G7 i EU, poručeno je iz MMF-a. MMF očekuje da će ukrajinska ekonomija ove godine zabilježiti blagi pad ili rast.

Ukrajinski premijer Denys Shmyhal rekao je da će financiranje pomoći zemlji “financirati sve kritične rashode i osigurati makroekonomsku stabilnost te ojačati našu interakciju s drugim međunarodnim partnerima”. Američka ministrica financija Janet Yellen, koja je prošli mjesec iznenada posjetila Ukrajinu, rekla je kako je ambiciozan i primjereno uvjetovan program MMF-a ključan je za podupiranje reformskih napora Ukrajine. SAD je najveći dioničar MMF-a i najveći doprinos Ukrajini u smislu potrošenog novca.

Ranije ove godine predsjednik Joe Biden najavio je još gotovo pola milijarde dolara američke vojne pomoći Ukrajini. Radi se o dodatnom iznosu nakon 112 milijardi dolara koje je Kongres potrošio samo u 2022. Vojna pomoć, koja čini više od polovice američke potrošnje za Ukrajinu, koristi se za bespilotne letjelice, tenkove, projektile i druge sisteme naoružanja, kao i obuku, logistiku i obavještajnu podršku.

0%