play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Usvojen prijedlog proračuna FBiH za 2023. godinu

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine utvrdilo je na današnjoj izvanrednoj sjednici Prijedlog zakona o proračunu institucija BiH i međunarodnih obveza BiH za 2023. godinu. Za proračun su glasovali predsjedavajuća i član Predsjedništva Željka Cvijanović i Denis Bećirović dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio protiv.

Kako je Feni potvrđeno iz Kabineta Komšića on je bio protiv zbog povećanja plaća dužnosnicima i zbog toga što ovogodišnji proračun nije predvidio sredstva za nabavku opreme za Oružane snage BiH.

Naglašeno je da Fiskalni okvir nije predvidio mogućnost izdvajanja tih sredstava koja su neophodna Oružanim snagama BiH. Neizdvajanjem tih sredstava ugroženo je djelovanje Oružanih snaga BiH u narednom razdoblju, rečeno je u Kabinetu.

Vijeće ministara BiH je 15. ožujka jednoglasno utvrdilo proračun u formi Nacrta koji je Ministarstvo financija i trezora uputilo Predsjedništvu BiH, kao ovlaštenom predlagaču tog zakonskog rješenja prema Parlamentarnoj skupštini BiH, koja u konačnici usvaja taj zakon.

Ukupni prihodi, primici i financiranje institucija BiH u okviru proračuna za 2023. godinu iznose 1.315.400.000 KM, što je povećanje za 241,8 milijuna KM u odnosu na proračun institucija BiH za 2022. godinu.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto je ranije izjavila da proračun predviđa povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci u 2023. godini, te uvećanje regresa za godišnji odmor sa 300 KM na 450 KM.

0%