play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Svaki četvrti stanovnik na svijetu ne može računati na čistu vodu

Zagađena voda za piće i nepostojanje sanitarne infrastrukture ugrožavaju živote djece diljem svijeta, navodi UN-ova agencija za djecu UNICEF.

Svaki dan više od tisuću djece mlađe od pet godina umire diljem svijeta od bolesti uzrokovanih zagađenom vodom, nedostatkom sanitarnih uvjeta i lošom higijenom, izvijestio je UNICEF u New Yorku.

Ukupno je 190 milijuna djece u 10 afričkih zemalja u opasnosti, prema novoj analizi te organizacije. Situacija je najozbiljnija u zemljama zapadne i središnje Afrike kao što su Benin, Burkina Faso, Kamerun, Čad, Obala Slonovače, Gvineja, Mali, Niger, Nigerija i Somalija, navodi se. Mnoge od tih zemalja pate od nestabilnosti i oružanih sukoba, što dodatno komplicira pristup djece čistoj vodi i sanitarnim uvjetima.

U srijedu je Svjetski dan voda, a tog dana u New Yorku počinje UN-ova konferencija o vodi. Cilj je preispitati u kojoj se mjeri mogu postići međunarodno dogovoreni ciljevi, uključujući UN-ov cilj održivog razvoja o pristupu čistoj vodi za sve do 2030. godine, prenosi Dpa.

Prema podacima UN-a, čak dvije milijarde ljudi u svijetu, odnosno svaki četvrti stanovnik, ne može računati na čistu vodu.

0%