play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Danas je Dan očeva

Iako je majčin dan puno rašireniji i poznatiji dan, svake godine obilježava se i Dan očeva. Taj dan svaka zemlja slavi u nekom drugom terminu, a kod nas je to 19. ožujka. Taj dan odabran je jer je ujedno i spomendan na svetog Josipa, inače zaštitnika hrvatskog naroda.

Dan je to koji datira još iz prošlog stoljeća. Naime, otac Sonorae Smart Dood iz Washingtona bio je ratni veteran, a odgojio je nju i njezinih petero braće nakon što im je majka umrla. Ona je preminula pri porođaju šestog djeteta. Ideja za obilježavanje Dana očeva Smart Dood pala je na pamet kada je slušala propovijed za Majčin dan, koji je inače također bio religijski praznik.

Njezina je ideja odjeknula, podržali su ju lokalni vjerski vođe, pa je tako prvi Očev dan obilježen 19. lipnja 1910. Ipak, postoji i teorija u kojem se prvi Očev dan zapravo održao 1908. godine u SAD-u gdje je u rudarskoj katastrofi poginulo više od 300 očeva.

Bilo kako bilo, od 1972. u SAD-u se Dan očeva slavi svake treće nedjelje u lipnju, a taj se dan često smatra i međunarodnim danom očeva. U BiH, Hrvatskoj, kao i u Italiji i Lihtejštajnu, slavi se 19. ožujka. Njemačka ga, pak, slavi točno 40 dana nakon Uskrsa.

Iako je primarno to bio vjerski praznik, ni njega nije zaobišla komercijalizacija. Stoga se diljem svijeta za Dan očeva kupuju čestitke i razni pokloni, kao za Valentinovo, ali i Majčin dan. Prema pisanju kanala History, ekonomisti procjenjuju da Amerikanci svake godine troše više od milijardu dolara na darove očevima na ovaj dan.

Postoji i običaj u kojem oni koji nose crvenu ružu označuju da im je otac živ, a nošenje bijele ruže označava da je on preminuo. Britannica je naglasila da se taj dan počast odaje i onima koji su preuzeli brigu o djeci, poput skrbnika, ujaka ili braće.

0%