if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Znate li da je danas svjetski dan spavanja?

Danas se obilježava Svjetski dan spavanja.

Obilježavanje je počelo 2008. godine s ciljem podizanja svijesti o tome da san suvremenog čovjeka često narušavaju navike suvremenog života. Svjetsko društvo za spavanje (WSS – World Sleep Society) idejni je začetnik obilježavanja ovog dana.

Problemi spavanja dio su globalne epidemije koja utiče na narušeno zdravlje i kvalitetu života do 45 posto svjetske populacije.

Svjetski dan spavanja obilježava se danas i u Wroclawu u Poljskoj. Posjetitelji kafića “Da Vinci Power Nap” imaju priliku da pored kofeinskog užitka probaju i spavanje u plahtama na tavanu.

Cilj je da se ljudi opuste i odspavaju u ovom kafiću, pa su im pripremili i posebnu muziku i miris u ovim sobama.

Prvi kafić ove vrste napravila je dizajnerica i naučnica Magdalena Felcek 2018. godine. Ime je dobio po svjetski poznatom umjetniku Leonardu Da Vinciju, koji je bio poznat po tome što je spavao nekoliko sati noću i prakticirao 20 minuta drijemanja svaka četiri sata tijekom dana.

Svjetski dan spavanja služi kao podsjetnik na važnost zdravih navika spavanja i ima za cilj podizanje svijesti o negativnim utjecajima poremećaja spavanja na medicinske, obrazovne i društvene aspekte života.

0%