play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Neredi na ulicama francuskih gradova zbog mirovinske reforme

Policija u Parizu sukobila se s prosvjednicima nakon što je francuska vlada odlučila provesti mirovinske reforme bez glasovanja u parlamentu.

Mase su se okupile na Place de la Concorde kao odgovor na podizanje dobi za odlazak u mirovinu sa 62 na 64 godine. Planovi su izazvali dvomjesečnu žestoku političku raspravu i štrajkove.

Konačno, premijerka Élisabeth Borne pozvala se na član 49:3 Ustava koji dopušta Vladi da izbjegne glasovanje u Skupštini. Odluka je donesena nekoliko minuta prije nego što su zastupnici trebali glasovati o kontroverznom zakonu, jer nije bilo garancija da će imati većinu. Taj je potez izazvao bijes među opozicijskim političarima.

Protiv vlade predsjednika Emmanuela Macrona bit će pokrenut zahtjev za izglasavanje nepovjerenja, nagovijestila je čelnica krajnje desne opozicije Marine Le Pen. Čelnica ljevičarske stranke La France Insoumise (LFI), Mathilde Panot, objavila je na Twitteru da je Macron gurnuo zemlju u krizu vlade, bez parlamentarnog ili narodnog legitimiteta.

Tisuće ljudi izašle su na ulice Pariza i drugih francuskih gradova kako bi odbile ovaj potez, pjevajući himnu i mašući sindikalnim zastavama. Neki prosvjednici sukobili su se s policijom kad je pala večer. Zapaljena je vatra usred Place de la Concorde, a policija je sa štitovima i palicama ispalila suzavac i krenula raščistiti trg.

Do večeri je uhićeno 120 ljudi, rekla je pariška policija novinskoj agenciji AFP. Sindikati su obećali da će se i dalje protiviti ovoj reformi, a još jedan dan štrajkova i prosvjeda planira se za četvrtak, 23. ožujak.

0%