play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Argentinu pogodio toplinski val, prvašići u kupaćim kostimima u školi

Zbog toplotnog udara koji je pogodio nekoliko regija Argentine, škola u gradu Rosariju donijela je u najmanju ruku nesvakidašnju odluku: učenici nižih razreda mogu u školu dolaziti u kupaćem kostimu i polijevati se vodom tijekom odmora, objavili su tamošnji mediji.

Val vrućine već dva tjedna vlada pokrajinom Buenos Aires te u nekoliko drugih pokrajina na središnjem sjeveru Argentine stvarajući beskrajno ljeto i rušeći temperaturne rekorde. Najtoplije je ljeto od početka mjerenja 1906. u Buenos Airesu, odnosno najtoplije od 1961. godine na razini cijele zemlje. 

Brojne škole su zbog vrućine prekinule nastavu prošli tjedan jer mnoge od njih nisu opremljene klimatizacijskim uređajima te čekaju pad temperatura ovih dana

No škola u Rosariju, gradu 310 kilometara udaljenom od Buenos Airesa, ne može koristiti klimatizaciju zbog niskog napona, pa je odlučila prekinuti nastavu u srednjim školama. 

Problem je, međutim, složeniji, s djecom nižih razreda osnovne škole koja ne mogu ostati sama kod kuće jer im roditelji rade, pa se škola dosjetila rješenja.

“Odlučili smo da učenici koji to žele mogu pratiti nastavu u kupaćem kostimu i sandalama, a uza se trebaju imati ručnik i odjeću za presvući. Odmor će provoditi u hladovini, ne na suncu, a mogu se pritom polijevati vodom iz cijevi da bi se rashladili”, napisala je uprava u pismu roditeljima kako prenosi La Capital, dnevni list iz Rosarija. 

“Pozivamo da to sagledate sa stajališta nastave”, rekla je ravnateljica škole Marian Sanchez. “Nikada dosad nismo vidjeti takvu vrućinu i škola je dužna na to odgovoriti”, naglasila je i dodala da roditelje ništa ne treba brinuti jer će škola paziti da se voda ne rasipa pa će nastavnici “rashlađivati djecu po skupinama”.

0%