play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Globalna proizvodnja kokaina dosegla svoj rekord

Ujedinjeni narodi objavili su izvješće u kojem stoji da je globalna proizvodnja kokaina dostigla rekord nakon što se svjetska potražnja za tom drogom oporavila poslije pandemije korone.

Uzgoj koke je između 2021. i 2022. porastao za 35 posto, a izvješće pokazuje da su se u zapadnoj i središnjoj Africi pojavila nova središta za trgovinu drogom, prenosi BBC.

UN-ov ured za droge i kriminal priopćio je da trgovci drogom sve češće koriste međunarodne poštanske usluge kako bi je dopremili do potrošača. Najveća tržišta kokaina su Europa i Sjeverna Amerika, a odmah iza su Južna i Srednja Amerika te Karibi. 

Dok se u izvješću navodi da su tržišta u Africi i Aziji “još uvijek ograničena”, Ghada Waly iz UN-a kaže da je potencijal za širenje tržišta tamo opasna stvarnost. Globalno izvješće o kokainu kaže da je povećanje proizvodnje rezultat ekspanzije u uzgoju grma koke, kao i poboljšanja u pretvaranju koke u kokain.

“Podaci o zapljenama ukazuju na to da je uloga Afrike, posebno zapadne i središnje, kao tranzitne zone za kokain na putu do tržišta u Europi znatno porasla od 2019. Čini se da su i ukupna količina zaplijenjena u Africi i broj velikih zapljena dosegnuli rekordne razine tijekom 2021. godine.

Izbijanje pandemije covida poremetilo je tržište droga jer su međunarodna putovanja bila ograničena. Potražnja za kokainom pala je jer su noćni klubovi i barovi bili zatvoreni tijekom pandemije. Međutim, najnoviji podaci pokazuju da je ovaj pad imao mali utjecaj na dugoročne trendove. Globalna ponuda kokaina je na rekordnoj razini”, stoji u izvješću UN-a.

0%