play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Usvojen okvirni proračun za razdoblje 2023. – 2025. godina

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je u nastavku 5. sjednice usvojilo Dokument okvirnog proračuna za razdoblje 2023. – 2025. i utvrdilo nacrt zakona o proračunu za 2023. godinu u iznosu od 1.315.400.000 KM, potvrdila predsjedavajuća Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Borjana Krišto.

Krišto je nakon sjednice Vijeća ministara BiH izjavila da je Dokument okvirnog proračuna usuglašen sa Globalnim fiskalnim okvirom fiskalne bilance i politika u BiH.

“Bez Globalnog fiskalnog okvira se ne bi mogli usvojiti niti proračuni institucija BiH, niti entitetski. Međutim, entitetske vlade su predložile, njihovi parlamenti su usvojili proračun bez fiskalnog okvira. Mi smo na razini BiH trebali donijeti prvo Globalni fiskalni okvir kako bi na temelju toga donijeli ovaj dokument i onda donijeli proračun i potrebne odluke za funkcioniranje institucija BiH u 2023”, izjavila je Krištvo.

Dodala je da je proračun za 2023. u iznosu od 1.315.400.000 KM veći za 23 posto, odnosno za 241,8 milijuna KM u odnosu na proračun iz 2022.

“Ovim prijedlogom proračuna, isti su i rashodi. Ništa nije ostalo nepokriveno. Nacrtom proračuna za 2023. godinu prioritetno podržavamo nastavak reformi u vezi s ispunjavanjem uvjeta za europsko partnerstvo, odnosno provođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, zatim proračune prilagođene programima rada ministarstava i institucija, kao i na određeni dio sredstava koja se usmjeravaju na višegodišnja kapitalna izdvajanja za financiranje kapitalnih projekata proračunskih korisnika”, rekla je Krišto.

Dodala je da je dio proračunskih sredstava namijenjen i poboljšanju socijalnog i materijalnog statusa zaposlenih u institucijama BiH, a ono uključuje i povećanje osnovice sa 535 KM na 600 KM za narednih devet mjeseci, te uvećanja regresa za godišnji odmor sa 300 na 450 KM.

“Kroz Vijeće ministara smo istaknuli zadovoljstvo što smo uspjeli u relativno kratkom razdoblju mnogo toga usuglasiti kako bismo došli do nacrta ovog dokumenta. Vijeće ministara BiH je zadužilo Ministarstvo financija i trezora da ovaj prijedlog proračuna uputi prema nadležnim institucijama – Predsjedništvu BiH kao predlagatelju koji dalje prijedlog upućuje prema Parlamentarnoj skupštini BiH koja u konačnici usvaja ovaj dokument”, rekla je Krišto.

Na kraju je istaknula da je utvrđivanje nacrta proračuna važan iskorak za BiH.

“Ovo je važna karika, budući da nakon niza godina nismo imali donesen proračun u tekućoj godini. Jedan smo imali nedavno i znate da smo ga donijeli na kraju proračunske godine. Ovo je veliki iskorak za sve institucije, pa i za BiH”, rekla je Krišto.

0%