play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svaka deseta žena pati od ove bolesti

Ožujak je mjesec podizanja svijesti o endometriozi. Od ove upalne bolesti trenutno boluje više od 170 milijuna žena diljem svijeta. Ime bolesti dolazi od “endometrije”, naziva za sluznicu maternice. Endometrioza je poremećaj u kojem se benigne stanice endometrija nasele i počnu rasti izvan maternice, primjerice na jajnicima ili čak na mjehuru ili crijevima.

Endometriotično tkivo je osjetljivo na spolne hormone jednako kao i normalna sluznica maternice, ono raste, zadebljava se i naposljetku ljušti. Za vrijeme menstruacije žena s endometriozom ne krvari samo iz maternice nego iz svih otočića endometrija izvan nje. Budući da brojna druga stanja mogu izazvati slične bolne simptome, mogu proći godine dok se endometrioza ne dijagnosticira. Dotad se u zahvaćenim organima mogu stvoriti priraslice i upale. 

Svaka deseta žena, prema procjenama stručnjaka, pati od endometrioze. Bol povezana s endometriozom obično počinje danima prije i traje tijekom mjesečnice, a nakon toga nestaje. Može se osjetiti u donjem dijelu abdomena, ali i u leđima i tijekom mokrenja, pražnjenja crijeva ili spolnog odnosa. 

Žene koje osjećaju iznimno jaku bol, osobito povezanu s menstrualnim ciklusom, trebale bi se obratiti svojem ginekologu koji može otkriti znakove endometrioze. Lijekovi poput sintetskih progesterona, tableta za kontracepciju i protuupalnih analgetika mogu pomoći u ublažavanju problema. Simptomi se mogu privremeno povući s trudnoćom, ali treba imati na umu da endometrioza često utječe na ženinu plodnost. 

0%