if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Prosvjedi ispred NSRS – Traka preko usta novinara, olovka za političare

Počela je sjednica Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj će zastupnici “pretresati” i Nacrt izmjena Kaznenog zakonika koji predviđa kriminalizaciju klevete i uvrede. Zakonsko rješenje koje je u fokusu medijske javnosti već danima podijelilo je medijsku zajednicu, a unijelo je i dodatni razdor između političkih predstavnika i novinara.

U trenucima početka redovne sjednice pred Narodnom skupštinom RS okupilo se više medijskih radnika koji su lijepljenjem trake preko usta i ostavljanjem olovke ispred Narodne skupštine poručili da se predloženim nacrtom novinarstvo guši. Od zastupnika su još jednom zatražili da Vladi Republike Srpske vrati predloženi nacrt.

“Došli smo ovdje da još jednom uputimo apel narodnim zastupnicima da vrate predlagaču Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakonika Republike Srpske, da kažu i da glasaju po svojoj savjesti svako od njih, a ne po stranačkoj pripadnosti bude protiv ovakvog nacrta zakona”, rekao je Siniša Vukelić, predsjednik Kluba novinara Banja Luka ističući da su novinari političarima ostavili olovke da pišu po svojoj mjeri nakon usvajanja zakona.

“Pisanje vijesti bit će nemoguća misija, istraživačko novinarstvo više neće postojati i svaki građanin će to osjetiti na svojoj koži i zato im ostavljamo danas ove olovke da svaki od njih koji podigne ruku za ovakav nacrt zakona neka počne da se bavi i novinarstvom mislim da je besmisleno više uvjeravati zbog čega ovo radimo”, rekao je on ističući da će medijski radnici javno objavljivati imena narodnih zastupnika koji podrže tekst nacrta sa kojim, kako je ranije istaknuo, ni premijer nije suglasan.

Takav nacrt, ponovio je Vukelić značit će gušenje slobode govora, opasnost i po građane koji će moći biti procesuirani zbog izrečenog čak i na privatnim druženjima i zbog čega će im prijetiti novčane kazne u visini i do 150 tisuća maraka.

“Težnja svakog društva je da se razvija i da napreduje, a mi sa ovakvim nacrtom zakona idemo samo korak unazad što je poraz čitavog društva”, rekao je Vladimir Šušak, novinar.

0%