play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Kina nakon tri godine turistima otvara granice

Kina je priopćila da će otvoriti svoje granice za strane turiste prvi put u tri godine od izbijanja pandemije COVID-19 tako što će obnoviti izdavanje svih vrsta viza od srijede.

Ukidanje ove posljednje mjere prekogranične kontrole uvedene radi zaštite od COVID-19 dolazi nakon što su vlasti prošlog mjeseca proglasile pobjedu nad nedavnim porastom virusa.

Poticaj turističkog sektora trebao bi pomoći u oživljavanju gospodarstva vrijedne 17 bilijuna dolara koje je prošle godine zabilježilo jednu od najsporijih stopa rasta u gotovo pola stoljeća.

Područja u Kini za koja prije pandemije nisu bile potrebne vize vratit će se na bezvizni ulazak, priopćilo je u utorak ministarstvo vanjskih poslova. To će uključivati ​​ turistički otok Hainan i brodove za krstarenje koji prolaze kroz šangajsku luku. Ministarstvo je također priopćilo da će u Kinu moći ući i stranci koji imaju vize izdane prije 28. ožujka 2020. godine, a koje su još u roku važenja.

“Obnavljanje zahtjeva za sve vrste viza uklanja još jednu značajnu prepreku u ponovnom uspostavljanju normalnog putovanja između Velike Britanije i Kine”, rekao je Tom Simpson, direktor Kinesko-britanskog poslovnog vijeća.

Kina, koja je u siječnju povukla svoje instrukcije građanima protiv putovanja u inostranstva, također je dodala još 40 zemalja na svoj popis za koje su dopuštena grupna putovanja, čime je ukupan broj zemalja porastao na 60. Dolazni i odlazni međunarodni letovi u tjednu od 6. ožujka porasli su za više od 350 posto u usporedbi s godinom ranije na gotovo 2500 letova, prema kineskom APP Flight Masteru za praćenje letova, iako je broj još uvijek samo 17,4 posto u odnosu na brojke iz 2019. godine.

Peking je napustio svoju drakonsku politiku nulte stope COVID-a u prosincu, a u siječnju je ukinuo uvjete karantene za dolazne putnike.

Novi premijer Li Qiang kazao je u ponedjeljak da je Kini trebalo manje od dva mjeseca da postigne “glatku tranziciju” u svom odgovoru na COVID-19 i da su strategije i mjere te zemlje bile potpuno ispravne.

0%