play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Evo kako će izgledati naredno Svjetsko prvenstvo u nogometu

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) potvrdila je promjene koje će se dogoditi na narednom Svjetskom prvenstvu, tvrdi ugledni britanski The Athletic.

Naime, od 2026. godine na prvenstvo će ići 48 reprezentacija umjesto dosadašnje 32, a u prvom će krugu bit će 12 grupa po četiri selekcije. Dalje će proći sve prvoplasirane i drugoplasirane ekipe te osam najboljih trećeplasiranih selekcija iz grupa.

FIFA će tako dobiti još 40 utakmica na svom najvećem natjecanju budući da se igrati 104 utakmice u 39 dana.

Podsjetimo, postojala je mogućnost i da se sve reprezentacije podijele u grupe sa po tri selekcije, ali izgleda da se od te ideje na kraju odustalo. Dodatnih 16 reprezentacija na Svjetskom prvenstvu bit će raspoređeno na način da tri mjesta dobiju azijske reprezentacije, četiri afričke, dva sjevernoameričke, dva južnoameričke, tri europske i jedno pacifička.

Posljednji sudionik na Svjetskom prvenstvu 2026. godine, koje će prvi put u povijesti biti organizirano u tri države (Sjedinjene Američke Države, Meksiko i Kanada), dobit će se međukontinentalnim razigravanjem.

Europske kvalifikacije u kojima će nastupati i reprezentacija Bosne i Hercegovine počet će u ožujku 2025. godine te će trajati godinu dana.

0%