play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Uprava za civilnu zaštitu SBK/KSB: Ne palite vatru na nedopuštenim mjestima!

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu SBK/KSB upućuje apel i upozorenje svim građanima o trenutnim opasnostima od požara.

Upozorenje prenosimo u cijelosti:

Obzirom na proljetne radove na poljoprivrednim površinama i povremene visoke temperature koje se javljaju, postoji velika vjerojatnoća izbijanja požara na otvorenim prostorima, prvenstveno u šumama te šumskom zemljištu. Stoga u cilju prevencije želimo ponovno podsjetiti građane da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina, stambenih naselja, vodovoda, dalekovoda i sl., te da je potrebno poduzeti sve mjere opreza kako ne bi došlo do požara i ugrožavanja ljudskih života i materijalnih dobara.

Podsjećamo;
-osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje vatre na otvorenom prostoru, dužne su mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti ugasiti.
-Ako uslijed paljenja vatre nastane požar koji bi imao za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu sa Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“ , broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16 predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane, poljoprivrednike, izletnike da se pridržavaju zakonskih odredbi, da ne pale vatru na nedopuštenim mjestima, da ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora, da ne uništavaju prirodu i okoliš, jer mala nepažnja može izazvati velike posljedice. Također apeliramo na sve relevantne subjekte (Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, ŠGD Šume Središnje Bosne/Srednjobosanske šume, Kantonalnu upravu za šumarstvo, vatrogasne postrojbe, MUP i Kantonalno tužiteljstvo da se što
efikasnije uključe u zaštitu od požara.

U slučaju nekontroliranog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti nadležne službe na jedan od navedenih brojeva telefona:
VATROGASCI 123
POLICIJA 122
KANTONALNI OPERATIVNI CENTAR CIVILNE ZAŠTITE 121

0%