if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

EU uskoro uvodi strože mjere pri polaganju vozačkog ispita

Europska unija planira reformu i standardizaciju vozačkih ispita u svojih 27 država članica, kako bi pokušala smanjiti cifra od 20.000 smrtnih slučajeva u prometu svake godine – pri čemu 40 posto tih smrtnih slučajeva uključuje vozače mlađe od 30 godina.

Novim prijedlozima bi se utvrdila zakonska dob za polaganje ispita za vožnju sa 17 godina, a novi vlasnici dozvola bi imali dvogodišnji probni rok, tijekom kojeg ne bi mogli sami voziti.

Inače, prema posljednjim podacima Eurostata, u posljednjih deset godina zabilježen je pad broja poginulih na putevima EU u svakoj zemlji, samim tim i prosjek za EU.

Najveće zemlje poput Francuske, Njemačke i Italije – s nekim od najširih putnih mreža i brojem automobila – i dalje imaju veliki broj smrtnih slučajeva, ali su oni znatno opali od 2011. do 2020. godine.

Europsko vijeće za sigurnost transporta, nezavisna neprofitna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu posvećena smanjenju broja smrtnih slučajeva i ozljeda u transportu u Europi, kaže da broj smrtnih slučajeva u prometu treba nastaviti da brže opada.

“Nove brojke objavljene prošli tjedan pokazale su da se broj smrtnih slučajeva na cestama u EU ne smanjuje dovoljno brzo da bi se postigao ključni cilj prepolovljenja smrtnih slučajeva i ozbiljnih ozljeda do 2030. godine”, kaže Graziella Jost iz Europskog vijeća za sigurnost transporta.

Prijedlog o vozačkim dozvolama mijenja postojeće zakone EU i inspiriran je najboljim praksama koje su već na snazi ​​u nekoliko država članica.

Ključni cilj novih pravila bit će poboljšanje sigurnosti na cestama, uz mjere koje uključuju:

  • Probno razdoblje od najmanje dvije godine za vozače početnike nakon položenog ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju u alkoholiziranom stanju. Ovo je od suštinskog značaja jer čak i ako mladi vozači predstavljaju samo osam posto svih vozača automobila, dva od pet fatalnih sudara uključuju vozača ili vozača mlađih od 30 godina.
  • Omogućavanje mladima da polažu ispit i počnu da voze automobile i teretna vozila u pratnji sa 17 godina kako bi stekli vozačko iskustvo.
  • Prilagođavanje obuke i testiranja vozača radi bolje pripreme vozača za prisustvo ranjivih korisnika na putu. To će pomoći poboljšanju sigurnosti za pješake, bicikliste, kao i korisnike e-skutera i e-bicikala dok EU prelazi na održiviju urbanu mobilnost.
  • Temeljnija procjena zdravstvene sposobnosti, uzimajući u obzir napredak u medicinskom liječenju bolesti kao što je dijabetes. Vozači će također biti ohrabreni da ažuriraju svoje vozačke vještine i znanja kako bi bili u toku s tehnološkim razvojem, navodi se u izvještaju na zvaničnoj stranici Europske komisije.
0%