play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svjetski dan divljih vrsta: Populacija divljih vrsta smanjena za 69 posto u manje od 50 godina

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan divljih vrsta s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji i podizanja svijesti o potrebi njihovog očuvanja.

Jednu od najvećih prijetnji opstanku biljnih i životinjskih vrsta u današnje vrijeme predstavlja njihovo nekontrolirano i prekomjerno iskorištavanje i uzimanje iz prirode za potrebe međunarodne trgovine.

U listopadu 2022. godine Svjetski fond za prirodu (WWF) je objavio najnoviji Izvještaj o stanju planete prema kojem je populacija divljih vrsta smanjena za 69 posto u manje od 50 godina.

Iz WWF-a upozoravaju da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje prirodnih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta, što utiče na društvene i ekonomske rizike, odnosno ima katastrofalne posljedice za planetu Zemlju.

Generalna skupština Ujedinjenih naroda je u prosincu 2013. godine proglasila 3. ožujak Svjetskim danom divljih vrsta. Od tada se ovaj dan obilježava svake godine u cijelom svijetu s ciljem edukacije javnosti o sveukupnoj raznolikosti biljnih i životinjskih vrsta na Zemlji, te podizanja svijesti o potrebi i važnosti njihovog očuvanja, kao i sve raširenijem problemu ilegalne trgovine divljim vrstama.

Ovaj datum je izabran za obilježavanje jer je na taj dan 1973. godine potpisana Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka.

0%