if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Hoće li u RS-u doći do gušenja slobode medija?

Upravni odbor Udruženja BH novinari najoštrije osuđuje jučerašnju odluku Vlade Republike Srpske o uvođenju klevete u Kazneni zakonik tog entiteta te zahtijeva hitnu reakciju predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini kako bi se spriječila kriminalizacija klevete.

Vlada Republike Srpske usvojila je jučer Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Kaznenog zakona Republike Srpske, kojim se uvode nova kaznena djela protiv časti i ugleda, odnosno kazneno djelo uvrede i klevete. Entitetski ministar pravde Miloš Bukejlović najavio je da će se novčane kazne za navedena kaznena djela kretati u rasponu od 5.000 pa do čak 50.000 KM.

Upravni odbor BH novinara upozorava da proces kriminalizacije klevete koji su pokrenule vlasti u Republici Srpskoj predstavlja otvoreno gušenje slobode medija i nezavisnog, istraživačkog novinarstva u tom entitetu.

“Činjenica da su vlasti RS-a odlučile kroz izmjene postojećeg zakona odrediti čak i visinu novčanih kazni za klevetu, te da su predviđene kazne znatno veće od iznosa koje su sudovi u BiH do sada presuđivali po tužbama za klevetu, predstavlja ništa drugo do institucionalni pokušaj zastrašivanja novinara i medija, posebno onih koji kritički pišu o potezima vlasti, gušenje slobode medija i uvođenje (auto)cenzure. Naglašavamo da pojedini političari iz Federacije BiH također podržavaju kriminalizaciju klevete i za očekivati je da ukoliko Republika Srpska usvoji spomenute izmjene i dopune Kaznenog zakona, isto će se desiti i u Federaciji BiH”, ističu u priopćenju.

Ističu da je novinarska zajednica u Bosni i Hercegovini, uključujući oko 700 članova Udruženja BH novinari sa područja cijele države, jedinstvena u stavu “da ovakvi procesi moraju biti zaustavljeni”.

“U tome nam je sada neophodna podrška međunarodne zajednice, posebno OHR-a, te Izaslanstva EU, Vijeća Europe i OSCE u BiH koji moraju konkretno djelovati u sprečavanju kriminalizacije klevete! Njihova dosadašnja šutnja i oportuno ponašanje dali su vjetar u leđa Miloradu Dodiku i njegovim savjetnicima da ostvare svoje planove o kriminalizaciji klevete i ugase nezavisne medije u našoj državi. 

Još jednom podsjećamo da je u svom izvještaju za 2022. godinu Europska komisija od bh. vlasti zatražila da garantiraju slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara/ki kao jedan od temeljnih uvjeta na putu ka članstvo u Europskoj uniji. Stoga pozivamo i političare iz oba bh. entiteta da podignu svoj glas i pokažu da je Bosna i Hercegovina država u kojoj su sloboda govora i medija neupitne kao sastavni dio procesa europskih integracija”, zaključuje se u priopćenju Upravnog odbora Udruženja BH novinari.

0%