if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Dubioza Kolektiv pokrenula peticiju za sudjelovanje na Eurosongu

Dubioza Kolektiv na svojoj je službenoj stranici pokrenula peticiju kojom skuplja potpise za sudjelovanje na Euroviziji, no žele predstavljati sve zemlje Balkana koje nemaju predstavnike. Žele predstavljati sedam zemalja koje ove godine ne šalju predstavnika, a sudjelovale bi, ukoliko peticija prođe, pod zajedničkim imenom Apsurdistan.

“Pokrenuta je peticija za sudjelovanje Dubioze Kolektiv na Eurosongu, kao predstavnika onih koje nitko ne predstavlja. Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Slovačka, Mađarska i Turska ove godine neće imati svog predstavnika na europskom natjecanju, kao ni Bosna i Hercegovina koja već sedmu godinu ne sudjeluje na Eurosongu zbog neizmirenih dugovanja prema EBU. Dajte svoj glas kolektivnom zahtjevu da EBU omogući Dubioza Kolektivu trominutni nastup i predstavljanje nepredstavljenih. Dubioza Kolektiv će svirati pod svenarodnom zastavom Apsurdistana. Dubioza Kolektiv se ne želi natjecati, ali želi sudejlovati!”

Bosna i Hercegovina kao država nije se plasirala na Eurosong još od 2016. godine, kada su predstavnici bili Dalal, Deen, Ana Rucner & Jala (pjesma “Ljubav je”), a najbolji rezultat postigla je 2006. godine kada je Hari Mata Hari osvojio treće mjesto. Nakon 2016. godine više nisu dobili šansu predstaviti se poput ostalih država.

Kad bi peticija teoretski prošla, Dubioza Kolektiv bi mogla prilično uspješno proći na Euroviziji, s obzirom na to da je bend već popularan diljem Europe. U 42 države održali su preko tisuću koncerata, a ove godine obilježavaju dvadeset godina karijere. Njihova postpandemijska turneja “Back on the Road” započela je u ožujku prošle godine, a do kraja prosinca svirali su gotovo stotinu koncerata u 23 zemlje. Turneja i dalje traje, te Dubioza kolektiv obilazi Europu do kraja kolovoza.

0%