play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

FBiH napokon ima predsjednika i potpredsjednike

Lidija Bradara, članica Hrvatske demokratske zajednice BiH, izabrana je za predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine u novom postizbornom mandatu, a za dvojicu potpredsjednika Refik Lendo iz Stranke demokratske akcije i Igor Stojanović iz Socijaldemokratske partije BiH.

Tako je odlučeno jučer na četvrtoj izvanrednoj sjednici Predstavničkog doma Federalnog parlamenta sa 58 glasova ‘za’, 35 ‘protiv’ i jednim suzdržanim glasom.

Lidija Bradara (HDZ BiH), Refk Lendo (SDA) i Igor Stojanović (SDP BiH) imenovani su ranije, na drugoj izvanrednoj sjednici ovog Doma početkom veljače u novi saziv tročlanog rukovodstva izvršne vlasti Federacije BiH i prema pravilima, imali su mogućnost da međusobno dogovore tko će biti predsjednik, a tko dopredsjednici.

Dogovor je izostao, zbog čega je ovo izvanredno zasjedanje Predstavničkog doma najavljeno kao događaj u čijem tijeku to pitanje treba da bude riješeno većinskom voljom zastupnika, što je mogućnost koju također dozvoljavaju pravila u Federaciji BiH.

Predsjednik i potpredsjednici Federacije BiH nezaobilazni su faktori u procesu imenovanja postizbornog saziva Federalne vlade. Predsjednik, uz obaveznu suglasnost dvoje potpredsjednika, predlaže mandatara i učestvuje u imenovanju novog saziva cjelokupne vlade.

0%