if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

I danas kiša i snijeg, vozačima oprez zbog poledice

U Bosni i Hercegovini danas će biti oblačno vrijeme. Prijepodne na jugu zemlje je moguća slaba kiša, ponegdje u Bosni može pasti i malo snijega. 

U Hercegovini i na jugozapadu Bosne, poslijepodne, prolazno razvedravanje. 

Vjetar slab u Bosni istočni i sjeveroistočni, a u Hercegovini, veći dio dana, jugoistočni. 

Jutarnja temperatura zraka od -3 do 3, na jugu do 7, najviša dnevna od -1 do 5, na jugu zemlje od 10 do 16 stupnjeva.

Putevi širom Bosne i Hercegovine jutros su pročišćeni i prohodni, dok je promet otežan jedino preko pojedinih planinskih prijevoja. Također, zbog niskih temperatura, vozačima se savjetuje oprez zbog moguće poledice.

Na osnovu posljednjeg izvještaja BIHAMK-a o stanju na putevima, zabrana za teretna vozila zbog zimskih uvjeta za vožnju na snazi je na putevima od Tomislavgrada prema Posušju, Livnu i Šuici.

Zbog ugaženog snijega otežano je prometovanje na dionicama preko pojedinih planinskih prevoja, a izdvajaju se putevi: Sarajevo-Foča (Rogoj), Priluka – Glamoč-Mlinište – Ključ, Tuzla – Bijeljina (Banj Brdo), Livno – Šuica – Kupres, Novi Travnik – Bugojno (Rostovo), Turbe – Karanovac, Bosanski Petrovac – Oštrelj – Drvar – Bosansko Grahovo, Bosanski Petrovac – Ključ (Lanište) i Gacko – Tjentište, kao i šire područje Romanije.

Na spomenutim dionicama preporuka je korištenje lanaca za teretna vozila. Na dionici Posušje-Jablanica (Blidinje) zabrana je kretanja za teretna vozila.

U jugozapadnim krajevima dodatne probleme stvara i jak vjetar koji formira snježne nanose. Ekipe putnih službi nalaze se na terenu i obavljaju neophodne intervencije, ali snijeg koji i dalje pada, te jak vjetar, znatno otežavaju njihov rad.

Učestali su i odroni na brojnim dionicama, a osim odrona može biti i granja te srušenih stabala. Upućen je apel vozačima da prilagode vožnju trenutnim uvjetima na putevima i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zbog loših vremenskih uvjeta u Hrvatskoj na graničnom prijelazu Izačić zabranjen je promet za teretna vozila, a na ostalim graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Većina puteva u RS je prohodna, kolovozi su mokri i klizavi, a u višim planinskim predjelima i preko preko prijevoja promet se odvija otežano i usporeno jer na kolovozima ima ugaženog ili raskvašenog snijega. Također, iz AMSRS-a zbog niskih jutarnjih temperatura upozoravaju i na poledicu.

Poseban oprez savjetuje se vozačima koji saobraćaju na dionicama: Karanovac-Kneževo-Turbe i Kotor Varoš-Kneževo, Vlasenica-Han Pijesak, preko Han Pogleda, Trnovo-Foča (Rogoj), Gacko-Tjentište (Čemerno) i Pale-Jahorina.

Regionalni put R-433 Klanci-Ulog, preko prijevoja Morine je zbog snježnih smetova neprohodan.

0%