play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Vrijeme utrošeno na kućanske poslove uskoro ćemo prepustiti robotima

Unutar jednog desetljeća oko 39 posto vremena utrošenog na kućanske poslove i brigu za voljene moglo bi se automatizirati, kažu stručnjaci, a prenio je BBC. Znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva i Japana zamolili su 65 stručnjaka za umjetnu inteligenciju (AI) da predvide količinu automatizacije uobičajenih kućanskih poslova za 10 godina.

Stručnjaci predviđaju da će kupovina namirnica vjerojatno doživjeti najviše automatizacije, dok je najmanja vjerojatnost da će AI utjecati na brigu o mladima ili starima. Istraživanje je objavljeno u časopisu Plos One. Znanstvenici sa Sveučilišta u Oxfordu i japanskog Sveučilišta Ochanomizu željeli su znati kakav bi utjecaj roboti mogli imati na neplaćene kućanske poslove.

“Ako će roboti preuzeti naša radna mjesta, hoće li barem umjesto nas iznositi smeće?” upitali su. Roboti za kućanske poslove, kao što su roboti usisavači, postali su najproizvođeniji i najprodavaniji roboti na svijetu, primijetili su znanstvenici.

Tim je pitao 29 stručnjaka za umjetnu inteligenciju iz UK-a i 36 stručnjaka za umjetnu inteligenciju iz Japana za njihove prognoze o robotima u kući. Stručnjaci iz Ujedinjenog Kraljevstva bili su optimističniji u pogledu kućne automatizacije u usporedbi sa svojim kolegama, dok je situacija u Japanu bila obrnuta.

Ali zadaci za koje su stručnjaci smatrali da mogu biti automatizirani bili su različiti. “Predviđa se da će samo 28 posto rada u pogledu skrbi, uključujući aktivnosti kao što su podučavanje djeteta, pratnja djeteta ili briga o starijem članu obitelji, biti automatizirano”, rekla je Lulu Shi, sociologinja sa Sveučilišta u Oxfordu.

S druge strane, očekuje se da će tehnologija smanjiti 60 posto vremena koje provodimo u kupnji namirnica, kažu stručnjaci. Predviđanja da će nas u sljedećih deset godina roboti osloboditi kućanskih poslova imaju dugu povijest i određeni skepticizam može biti opravdan.

Godine 1966. televizijska emisija Tomorrow’s World izvijestila je o kućnom robotu koji je mogao kuhati večeru, šetati psa, čuvati bebu, kupovati, miješati koktele i obavljati mnoge druge zadatke. Kad bi njegovim kreatorima dali samo milijun funti, uređaj bi mogao biti u funkciji do 1976., glasila je vijest.

0%