play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Za troškove službi koje su pomogle u Turskoj izdvaja se 200.000KM

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela Odluku o odobravanju izdvajanja 200.000 KM iz Tekuće rezerve Vlade Federacije Proračuna FBiH za 2023. godinu Federalnoj upravi civilne zaštite (FUCZ) za financiranje troškova angažmana federalnih specijaliziranih jedinica i službi zaštite i spašavanja.

Kako je navedeno u obrazloženju ove odluke, Vlada FBiH je na hitnoj sjednici 6. veljače, prihvatajući informaciju o razornim potresima na područjima Republike Turske i Sirije, zadužila FUCZ da hitno organizira upućivanje pomoći Republici Turskoj. Ova pomoć je uključivala upućivanje Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje iz ruševina (USAR tim) u područja pogođena potresom. Ova uprava i Federalni štab civilne zaštite bili su zaduženi da koordiniraju upućivanje Gorske službe spašavanja FBiH u funkciji Federalne službe zaštite i spašavanja u Republiku Tursku u područja pogođena potresom.

Za realizaciju današnje odluke zaduženi su Federalno ministarstvo financija i FUCZ, svako u okviru svoje nadležnosti.

Na današnjoj sjednici prihvaćena je i inicijativa premijera FBiH i njegovih zamjenika da se iskaže zahvalnost na požrtvovanom angažiranju i sudjelovanju pripadnika Federalne specijalizirane jedinice za spašavanje iz ruševina (USAR tima) Federalne uprave civilne zaštite i Federalne službe zaštite i spašavanja formiranoj u Gorskoj službi spašavanja FBiH, a tijekom akcija spašavanja u pokrajini Hatay u Turskoj nakon razornog potresa koji je 6. veljače 2023. godine pogodio Republiku Tursku i Siriju.

Također, u znak zahvalnosti na njihovom požrtvovanom angažmanu, zaključeno je potrebnim da FUCZ za ove pripadnike USAR jedinice i GSS-a, zbog specifičnih i izuzetno teških uvjeta boravka osigura dodatne naknade. Nedostajuća sredstva za ovu namjenu osigurat će se iz Tekuće rezerve Vlade Federacije Proračuna FBiH za 2023. godinu.

Pored toga, FUCZ zadužena je da sa Gorskom službom spašavanja FBiH zaključi ugovor o sufinanciranju troškova za vrijeme sudjelovanja u akcijama spašavanja za 69 pripadnika, te da Federalnom ministarstvu financija dostavi zahtjev za izdvajanje sredstava iz Tekuće rezerve Vlade Federacije Proračuna FBiH za 2023. godinu, priopćio je Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.
 

0%