play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Europski zrakoplovni koncern Airbus planira zaposliti 3.500 radnika

Europski zrakoplovni koncern Airbus objavio je u srijedu da ove godine planira otvoriti 3.500 novih radnih mjesta u Njemačkoj, dodajući da će više od polovine novih radnika angažirati u proizvodnji civilnih zrakoplova.

U Donauwoerthu i Manchingu zaposlit će ih po 500, u Ottobrunnu 300, u Nordenhamu 250, u Friedrichshafen/Immenstadtu 130 i po 100 u Bremenu i Stadeu, dodao je.

Približno petina novih zaposlenika radit će na budućim projektima, kazao je Wagner, spomenuvši među ostalim dekarbonizaciju, digitalnu transformaciju, razvoj softvera i kibertehnologije.

Trećina novih radnih mjesta bit će rezervirana za radnike bez prethodnog radnog iskustva, naglasili su u Airbusu, dodavši i da će trećinu novih mjesta popuniti ženama koje trenutno čine tek 20 posto ukupnog broja zaposlenih.

Airbus je izvijestio da je u 2022. na globalnoj razini zaposlio 13.000 novih djelatnika, od čega polovinu u proizvodnji komercijalnih zrakoplova, 30 posto u vojnoj i svemirskoj industriji, te oko 20 posto u proizvodnji helikoptera.

“To je najveći rast (broja zaposlenih) u povijesti Airbusa”, rekao je Wagner.

Airbus trenutno ima oko 134.000 zaposlenih na globalnoj razini, uključujući 45.000 u Njemačkoj.

U najvećem pogonu u Hamburgu radi oko 15 tisuća radnika, podsjeća agencija dpa.

0%