if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Uvode se elektronski upisi u osnovne i srednje škole u HNK

Centar za informacijske tehnologije SUMIT razvio je novi sustav elektroničkih upisa za osnovne i srednje škole u Zapadnohercegovačkom Kantonu.

Nakon što je prošle godine sustav uspješno primijenjen za upise u Hercegbosanskom Kantonu, od ove godine u Zapadnohercegovačkom Kantonu se kreće s upisima i u osnovne i srednje škole.

Ovaj novi sustav omogućit će učenicima i njihovim roditeljima jednostavnije i učinkovitije prijave za školsku godinu, a pomaže i školama u bržoj i učinkovitoj obradi prijava, priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru (SUM).

Elektronički upisi za osnovne škole planirani su za početak mjeseca travnja, a za srednje škole krajem lipnja.

“Sve škole u Zapadnohercegovačkom kantonu sudjelovat će u ovom projektu. Elektronički upisi će uvelike olakšati proces prijave za školu i smanjiti vrijeme potrebno za obradu prijava, što će koristiti i roditeljima i školama“, izjavio je voditelj ovoga projekta Robert Rozić.

Novi sustav elektroničkih upisa omogućit će učenicima i njihovim roditeljima da se prijave za školu putem interneta, u bilo kojem trenutku tijekom dana ili noći. Sustav će biti jednostavan za korištenje, a omogućit će roditeljima da unesu sve potrebne podatke o svom djetetu i odaberu osnovnu školu za koju se prijavljuju.

Ovaj projekt dio je projekta digitalne transformacije obrazovanja, koju provode škole koje nastavne planove i program izvode na hrvatskom jeziku u Bosni i Hercegovini, osim škola u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, u suradnji s Centrom za informacijske tehnologije Sveučilišta u Mostaru SUMIT.

Elektronički upisi su samo jedan od koraka koje škole poduzimaju kako bi unaprijedile svoje obrazovne programe i osigurale bolje iskustvo učenicima, navode iz SUM-a.

Projekt digitalne transformacije obrazovanja provode Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanskog kantona, Ministarstvo prosvjete, znanosti, kulture i sporta Posavskog Kantona, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, mladih, kulture i športa Kantona Središnja Bosna, Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Zapadnohercegovačkog Kantona, Zavod za odgoj i obrazovanje ZHK i HBK i Zavod za školstvo Mostar u suradnji sa SUMIT-om.

0%