play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Morski led na Antarktiku nikad niži, znanstvenici zabrinuti

Morski led na Antarktiku dostigao je rekordno nizak nivo po drugi put u dvije godine, a neki znanstvenici su zabrinuti da su dramatična smanjenja signal da bi klimatska kriza sada mogla jasnije uticati na ovu ogromnu, složenu i izoliranu regiju.

Nivo morskog leda koji okružuje Antarktik pao je na samo 1,91 milijuna kvadratnih kilometara 13. veljače, prema Nacionalnom centru podataka o snijegu i ledu, ili NSIDC, što je ispod prethodnog rekorda od 1,92 milijuna kvadratnih kilometara koji je postavljen 25. veljače prošle godine.

Morski led bi se još mogao dodatno smanjiti.

Posljednje dvije godine označavaju jedino razdoblje kada je nivo morskog leda pao ispod dva milijuna kvadratnih kilometara otkako su ga sateliti počeli pratiti 1978. godine.

Za razliku od Arktika, gdje je stopa gubitka morskog leda pratila prilično dosljednu silaznu putanju kako se klimatske promjene ubrzavaju, obim antarktičkog morskog leda se pomjerao gore-dole. Stručnjaci navode da to otežava otkrivanje kako kontinent i okolni ocean reagiraju na globalno zagrijavanje.

Dvije polarne regije su veoma različite. Dok je Arktik ocean okružen kontinentima, Antarktik je kontinent okružen oceanom – to znači da njegov morski led može rasti prema van, nesputan kopnom. Antarktički led obično je tanji od arktičkog leda, s većim rastom zimi i strmijim smanjenjem ljeti.

0%