play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Dan je ružičastih majica, dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Danas je Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja koji se obilježava diljem svijeta zadnje srijede u veljači.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.

Nasilje među školskom djecom dugo je poznat fenomen i predmet je pažnje stručnjaka, ali je tek u ranim 1970-ima prepoznat kao istinski veliki problem. Tada se sve više počela povezivati izloženost zlostavljanju s drugim mentalnim poteškoćama kod djece žrtava nasilja.

Danas se zna da posljedice nasilja uključuju brojne probleme mentalnog zdravlja kao što su depresija, anksioznost , a u najgorim slučajevima i pokušaji suicida. Žrtve nasilja koje se ne znaju oduprijeti nasilju mogu u nastojanju da se obrane posrnuti za zlouporabom sredstava ovisnosti ili se identificirati s „lošijom“ grupom i postati njihov dio samo da izbjegnu nasilje.

Vršnjačko nasilje može zahvatiti svako dijete uključujući i djecu koja su i sama zlostavljači pa čak i onu koja su samo pasivni promatrači. Posljednjih godina vršnjačko nasilje prema iskazu stručnjaka postaje sve brutalnije što dodatno zabrinjava.

Dijete-žrtva treba posebnu pažnju vršnjaka i odraslih jer se ono ne može samo obraniti, da može ne bi bilo žrtva nasilja.

Jednako tako potreban je rad s nasilnim djetetom i njegovom obitelji jer i ono ima problem, inače ne bi bilo nasilno!

0%