play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Svjetski je dan palačinki, još nije kasno da proslavite

Treba li nekome izgovor za guštanje u palačinkama? Naravno da ne jer dolaze u svim oblicima i s brojnim kombinacijama sastojaka, ali Svjetski dan palačinki koji se danas obilježava može poslužiti kao povod da zagrijemo tave.

Svjetski dan palačinki pada na pokladni utorak, a u Britaniji se održava još od 15. stoljeća. Navodno je za sve „kriva“ žena iz gradića Olney koja je dan prije posta odlučila ispeći hrpu palačinki. Zaboravila je na vrijeme i tek kad je začula crkvena zvona izjurila je iz kuće na misu. Toliko se žurila da je ostala u pregači i zabunom ponijela tavu u ruci.

Nije ni slutila da će te postati prva kandidatkinja u britanskoj utrci palačinki. Od tog dana Britanci organiziraju utrku dugačku 388 metara. Utrkuju se žene starije od šesnaest godina, obučene kao kuharice s tavama u ruci. Nakon starta i prije cilja moraju okrenuti palačinku u tavi.

Utrke palačinki održavaju se diljem svijeta, baš kao i druga natjecanja, poput onog u bacanju palačinki u vis. Oni koji nisu toliko ambiciozni, na Svjetski dan palačinki ostaju kod kuće, druže se s prijateljima i obitelji, uživaju u omiljenom jelu i “utrkuju” se tko će ih smazati više. 

Bijele, crne, s rupicama, zapečene, slane, osvježavajuće, bez pšeničnog brašna ili mlijeka, u paleti bezbrojnih recepata svatko može pronaći nešto prema ukusu.

0%