play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Od 1. travnja invalidnine veće za 70%

Na sjednici Doma naroda Parlamenta Federacije usvojen je zakon o izmjenama i dopunama zakona o osnovama socijalne zaštite, civilnim žrtvama rata i zaštite obitelji sa djecom FBiH koji su predložili Irfan Čengić i Jasminko Kapić.

Ovim zakonom se od 1. travnja povećavaju invalidnine preko 70 posto, svim korisnicima ovih prava.

“Ovo je samo ispravljanje nepravde, jer ova populacija nije dobila povećanje čak od 2009. godine. I dalje smatram da trebamo dobiti novi zakon iz ove oblasti koji je stigao iz Vlade FBiH, uz korekcije kroz javnu raspravu. Nadam se da će Predstavnički dom uskoro staviti taj zakon na dnevni red.” Istaknuo je Čengić.

Prema riječima Čengića, ovaj zakon za ovu godinu će koštati 120 milijuna KM, a sredstva je dužna osigurati Vlada FBiH preraspodjelom ili rebalansom proračuna koji usvaja Parlament FBiH.

Ovim zakonom je izmijenjen jedan član zakona kojim je izmijenjen iznos osnovice za obračun prava osoba sa invaliditetom. Umjesto nominalnog iznosa od 274 KM vraćena je odredba da osnovica iznosi 80% minimalne plaće u FBiH.

Ova odredba je izmjenama zakona izbrisana 2016. godine, što je za posljedicu imalo da iznosi ovih naknada nisu povećani od 2009. godine.

Vijeća organizacija osoba s invaliditetom i Koordinacionog odbora udruženja osoba s invaliditetom Kantona Sarajevo je podržala ove izmjene i dopune zakona i zahtjevala od delegata da podrže ovaj zakon.

0%