if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Međunarodni je dan darivanja knjiga – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj

Međunarodni dan darivanja knjiga pokrenula je dječja autorica Amy Broadmoore 2012. godine, volonterski je projekt, a cilj je da se kod djece i odraslih potakne interes za čitanje i probude pozitivne emocije prema knjigama i čitanju.

Obilježava se 14. veljače (kad i Valentinovo) poklanjanjem vlastitih knjiga ili slikovnica čime djeca dijele radost povezanu s čitanjem i darivanjem.

Svrha Međunarodnog dana darivanja knjiga je potaknuti djecu i odrasle diljem svijeta da 14. veljače drugoj djeci daruju knjigu ili slikovnicu. Na taj način skreće se pozornost na potrebu da djeca imaju vlastite knjige tijekom odrastanja te da se njima koriste.

Književnica iz Banja Luke Aleksandra Čvorović smatra da je pokloniti knjigu najljepši dar.

“Još ako se potrudite da pogodite afinitete osobe ili krenete u susret njenim željama, obradovat ćete je i pomoći da se osjeća važnom. Kada smo bili djeca dobivali smo knjige za rođendane, također od škole kao nagradu za odličan uspjeh, zašto smo to prestali da radimo? Dobre navike treba prilagoditi novim vremenima. Radim u Dječjoj biblioteci, gdje djeca često poklanjaju svoje knjige da bi i ostali drugari mogli da uživaju u njima. U svijetu se zadnjih dvadesetak godina proširio bookcrossing, pokret za slobodnu razmjenu knjiga, u koju se svaki zainteresiran pojedinac može uključiti. Ne čekajte da se svijet promijeni, počnite od sebe, kupite danas svom djetetu neku strašno uzbudljivu knjigu i pročitajte je zajedno. Stvarajte dobre navike”, podvukla je Čvorović.

Međunarodni dan darivanja knjiga obilježava se pod geslom “Čitam, dam, sretan sam – svoju knjigu daruj i tuđe srce obraduj”.

0%