play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Japanci su najbolji vozači na svijetu, evo na kojem je mjestu BiH

Stručnjaci za osiguranje automobila Compare the Market objavili su listu zemalja iz kojih dolaze najbolji i najgori vozači. Na listi se našlo 50 zemalja, a svijest o prometu, opasnosti u prometu, kvaliteta cesta i vožnja u alkoholiziranom stanju neki su od kriterija prema kojima se vodilo istraživanje.

Prema listi, najbolji vozači na svijetu su u Japanu. Granica alkohola u krvi je prilično niska, 0.03 g/dl, a Japan je također na četvrtom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, što znači da je sigurna zemlja ne samo za vožnju nego i za pješake.

Zanimljivo, čak osam od 10 najsigurnijih zemalja za vožnju nalazi se u Europi. Nizozemci su najbolji vozači u Europi s visokim drugim mjestom na listi najboljih vozača na svijetu. Također, Nizozemska je na drugom mjestu u kategoriji najkvalitetnijih cesta, odmah iza Singapura, te ima jedan od najnižih nivoa smrtnih slučajeva u prometu u svijetu, samo četiri na 100.000 stanovnika.

Bosna i Hercegovina zauzima 38. mjesto sa kvalitetom cesta 2.8, a smrtnih slučajeva je 14 na 100 tisuća stanovnika. Što se tiče granice alkohola u krvi tu smo jednaki sa prvim rangiranim Japanom 0.03 g/dl.

Što se tiče okolnih zemalja, Slovenci su nas prestigli i nalaze se na 16. mjestu, a odmah iza njih je Mađarska. Hrvatska je na 22. mjestu, Srbija na 27. mjestu, a Italija na 37. mjestu.

Tajland je proglašen zemljom s najgorim vozačima na svijetu, s daleko najvećim brojem tragičnih smrtnih slučajeva u prometu, čak 32 na 100.000 ljudi. Iza njega je Peru, a zatim slijede Libanon, Indija i Malezija.

Cijelu listu možete pogledati OVDJE.

0%