if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Čak 93,6 posto korisnika u BiH internet koristi za videopozive

Bez ikakve sumnje, internet je danas postao dio svakodnevice brojnih ljudi i poslovanja, a bez njega život većine nas postao je nezamisliv. To je velikim dijelom zato što nam značajno olakšava ogroman broj različitih zadataka, ali i zato što na internetu provodimo slobodno vrijeme. Činjenica je da samo jednim klikom možemo pronaći odgovore na sva pitanja koja nas u određenom trenutku zanimaju, piše Večernji list BiH.

Bez ikakve dvojbe možemo se složiti i da smo uz internet vezani mnogo više nego prije, recimo, 15-ak godina. Tako danas možemo komunicirati s prijateljima i rodbinom u svakom trenutku dana ili noći, bez obzira na to u kojem dijelu svijeta oni živjeli.

Kada je riječ o BiH, prema podacima državne Agencije za statistiku, najčešći razlog korištenja interneta u privatne svrhe u prošloj godini bilo je telefoniranje online i videopozivi, na što otpada čak 93,6 posto korisnika. Odmah nakon poziva, internet su bh. građani najčešće koristili za slanje online poruka preko Vibera, WhatsAppa, Skypea i Messengera (84,5 posto), potom za aktivnosti na društvenim mrežama (70,7 posto), čitanje internetskih portala i online novina (70,3 posto), a na posljednjem mjestu je traženje informacija o robi i uslugama (75,8 posto).

Istina je i da smo se u potpunosti počeli oslanjati na internet bilo da je riječ o dodavanju odjevnih predmeta u virtualnu košaricu ili pak kupnji karte za putovanje, što je otvaranje novoga svijeta koji naše mogućnosti čini beskonačnim.

Kada su u pitanju najčešće vrste proizvoda naručenih preko interneta, na prvom mjestu je odjeća sa 52,6 posto, potom namještaj i oprema za kuću te proizvodi za vrt (23,2 posto), zatim računala, tableti i mobiteli (18,2 posto), potom hrana ili piće iz trgovina te hrana za kućne ljubimce (16,7 posto) i na kraju dostava iz restorana ili lanaca brze hrane (14,6 posto).

Informacijsko-komunikacijske tehnologije koriste se i u poslovanju poduzeća, i to više nego u prethodnim godinama. U prošloj godini koristilo ih je 99,7 posto tvrtki, a u godini prije 99,4 posto. S druge strane, podaci državne Agencije za statistiku pokazali su kako je u padu broj prenosivih uređaja koji omogućavaju mobilnu internetsku vezu koristeći mobilne telefonske mreže za poslovne potrebe. Prošle godine to je omogućilo 68,1 posto tvrtki, dok je godinu prije, odnosno u 2021. godini, to omogućilo 68,7 posto tvrtki, a u 2020. godini 66,2 posto njih. Podaci su ovo koje je nedavno objavila Agencija za statistiku BiH u godišnjoj publikaciji pod nazivom “BiH u brojevima 2022.”.

0%