play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Čokolada, lijekovi,…svakim danom pakiranja sve manja

Dok su cijene sve veće, posebice hrane i osnovnih namirnica, gramaža proizvoda se smanjuje. Primijetili su to i građani već odavno. U ekonomiji se ovo zove skriveno povećanje cijena, kada se manja količina proizvoda prodaje za više novca.

Možda se na primjeru čokolade najbolje i vidi kako je gramaža smanjena, a cijena ostala ista ili znatno veća. Nije to prisutno samo u prehrambenoj industriji već je prate recimo i farmaceutska industrija, pa u kutijama lijekova i suplemenata više nema isti broj tableta kao ranije.

Skrivena inflacija u enormnom rastu cijena tako tjera građane da paze šta kupuju, ali ne i koje količine, pa je vidljiva inflacija uvećana za skrivenu veća od stvarno izračunate stope inflacije. Gramaža je pored čokolade manja i u brojnim drugim proizvodima, poput kave, grickalica, pekarskih i mliječnih proizvoda.

Udruženje građana “Don” radilo je istraživanje u farmaceutskoj industriji, gdje su došli do istog zaključka, u kutijama lijekova i suplemenata sada dobijemo i manji broj tableta.

Ekonomisti ističu da skrivena inflacija nije gora od vidljive, ali ima teže posljedice kada dođe paralelno, što je trenutno slučaj i na domaćem, ali i na svjetskom tržištu.

Što se tiče proizvođača koji smjenjuju gramažu uz ostavljanje istih ili dizanje cijena, ne mogu biti kažnjeni, jer po zakonu gramaža je istaknuta i jasno vidljiva na svakom proizvodu.

0%