play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji

Policija Novog Zelanda zaplijenila više od tri tone kokaina

Novozelandska policija je priopćila da je zaplijenila dovoljno kokaina za opskrbu Novog Zelanda 30 godina nakon što je presrela golemi paket droge koji je plutao Tihim oceanom.

Šef policije Novog Zelanda Andrew Coster rekao je novinarima da je ulov od 81 bale kokaina težak 3,2 tone i ima uličnu vrijednost oko 316 milijuna dolara.

– Ovo je najveći pronalazak zabranjenih droga koje su otkrile novozelandske agencije uz određenu marginu, rekao je.

Dužnosnici vjeruju da je droga bačena na “plutajuću tranzitnu točku” u Tihom oceanu gdje je trebala biti preuzeta i prenesena u Australiju.

Fotografija policije pokazala je da je ogroman ulov bio vezan mrežom i prekriven žutim plovcima. Neke bale imale su simbol Batmana, a pakiranja kokaina s unutarnje strane su označena nečime nalik djetelini s četiri lista.

– Vjerujemo da je bio namijenjen Australiji, gdje bi bio dovoljan za opsluživanje tržišta godinu dana, rekao je Coster.

– To je više nego što bi Novi Zeland konzumirao u 30 godina, dodao je. 

Plovilo mornarice presrelo je paket koji je plutao stotinama kilometara sjeverozapadno od Novog Zelanda, dijelom zahvaljujući obavještajnim podacima saveza “Pet očiju”.

Desetljećima staru mrežu za dijeljenje obavještajnih podataka čine Sjedinjene Države, Kanada, Velika Britanija, Australija i Novi Zeland.

Coster je ovaj događaj opisao “velikim rezultatom” za policiju i na Novom Zelandu i u Australiji.

– Ovo otkriće je bez sumnje veliki financijski udarac južnoameričkim proizvođačima i distributerima ovog proizvoda, dodao je. 

Ne zna se odakle je droga došla, dužnosnici kažu da je prerano za tu informaciju. 

0%