play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Iskažimo humanost prema zemljama pogođenim potresom

Općina Novi Travnik u koordinaciji je sa Crvenim križem općine Novi Travnik po pitanju pružanja pomoći u svim situacijama elementarnih nepogoda a posebno ovih dana kada su Turska i Sirija pogođene razornim potresom koji je odnio više tisuća ljudskih života.

Općina Novi Travnik poziva građane da se odazovu apelu Društva crvenog križa BiH i Crvenog križa Federacije BiH za prikupljanje pomoći stradalima u ovim zemljama.

Aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem se doniraju 2KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja.

Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun Društva Crvenog križa BiH broj:

1340011130004680

Naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo

Adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna, posredstvom Društva Crvenog križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu. Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti.

Društvo Crvenog križa BiH zajedno sa svojim entitetskim organizacijama – Crvenim križem Federacije BiH i Crvenim krstom Republike Srpske te Crvenim križem Brčko distrikta BiH od samog početka u komunikaciji sa Predstavništvom Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i uredima u Turskoj i Siriji. Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta za ove dvije zemlje skrenuta je pažnja kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti lokano prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju.

Upućen je poziv i drugim nevladinim i karitativnim organizacijama, kompanijama i građanima BiH da
se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji.

Svi pojedinci koji žele pomoći u spašavanju unesrećenih mogu svoju prijavu podnijeti Crvenom križu Novi Travnik.

0%