if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

The Times: Sarajevo idealna destinacija za vikend odmor

Ugledni londonski dnevni list The Times svojim čitateljima preporučuje Sarajevo kao idealnu destinaciju za vikend odmor.

Sa svojom arhitekturom iz osmanskog i austrougarskog doba, džamijama, crkvama i geografskim okruženjem jer je okruženo planinama, Sarajevo je savršena destinacija za ljude koji traže odmor u gradu sa kulturnom kompleksnošću, povijesnom rezonancom i balkanskom pečatom.

The Times navodi kako je u gradu ubijen nadvojvoda Franc Ferdinand, što je izazvalo Prvi svjetski rat, a potom se osvrću na opsadu Sarajeva koja je trajala skoro četiri godine. Međutim, mir je donio revitalizaciju i obnovu glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao i mnoštvo zabavnih mjesta na kojima se može sjediti i uživati ​​u ćevapi kobasicama i odličnim domaćim vinima.

Oni predlažu da istraživanje počnete u povijesnom centru Baščaršiji, gdje ćete uočiti džamije iz osmanskom doba uz katedrale i sinagoge. Prošećite Kazandžilukom, gdje možete vidjeti majstora koji prave razne predmeta, a zatim zavirite u natkriveni bazar.

The Time navodi da tijekom posjete Sarajevu možete otići i na jednodnevni izlet u Mostar ili Travnik. Također, oni navode i broje lokale i restorane u kojima posjetitelji mogu jesti tradicionalnu hranu te navodi i brojne ćevabdžinice.

“Oprezno s vodom sa Sebilja, mještani vjeruju da oni koji je piju nemaju izbora nego da se vrate u grad”, dodaju.

Također, navode da se neposredno uz rijeku Miljacku, nalazi Narodno pozorište, a posebno izgleda nakon zalaska sunca kad je bijela cigla osvijetljena. Cijene su zapanjujuće niske, tako da vas ništa ne sprječava da svoju noć završite (ili započnete) nastupom Sarajevske filharmonije (ulaznice od 4,50 funti).

Okruženo vrhovima, Sarajevo je primarna destinacija za snježne sportove, ali ne morate biti skijaš da biste uživali u ovom gradu. Oni navode da se do planine Trebević može doći žičarom koja vas vodi 1.160 metara uz planinu, pružajući vam nevjerojatan pogled.

0%