if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas u Mostaru izložba Novotravničanina Marinka Slipca

U organizaciji HKD Napredak Glavna podružnica Mostar u petak 3. veljače 2023. godine s početkom u 19 sati u Galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače bit će upriličeno otvorenje izložbe ‘Figuracija snova’, autora Marinka Slipca.

Izložba  ‘Figuracija snova’, sadrži petnaestak slika različita formata, više njih je 130 x 90 cm. Likovni kritičari uglavnom su je povezali uz apstraktni ekspresionizam, s ponekim dodavanjem realističnih likova.

O izložbi će govoriti magistrica slikarstva, Kristina Ćavar i autor izložbe Marinko Slipac. U glazbenom dijelu nastupit će  Anja Krtalić, maturantica glazbene škole Ivana pl. Zajca u Mostaru u klasi Marijane Pavlović, prof. koja će izvesti skladbu Ples barunice autora hrvatskog skladatelja akademika Franje Paraća.

Ovo će biti njegova dvanaesta samostalna izložba, a samostalno je izlagao u Novom Travniku, Travniku, Sarajevu, Zenici, Jajcu, Bugojnu, Kiseljaku, Vitezu i Banja Luci.  Iza njega je više od pedeset skupnih izložbi, te sudjelovanje na više desetina likovnih kolonija, a koja su se zbivala na prostoru Bosne i Hercegovine, te Osijek i Zagreb u Hrvatskoj (‘Pasionska baština’). 

Djelovao je i u drugim oblastima kulture, tako je utemeljio i vodio Zavičajnu zbirku ”Baština” (sa botaničkim vrtom), u Novome Travniku od 2004. do 2016. godine. Kroz to djelovanje, objavio je više znanstvenih radova iz oblasti arheologije i etnologije, te je bio sudionik znanstvenih simpozija iz istih oblasti. Autor je knjige ‘Tradicijski obrti Hrvata u Bosni i Hercegovini’ (2017.), a koautor je monografije ‘Guča Gora’ (2009.). Iz povezanog razdoblja su i njegovi dokumentarni filmovi na temu botanike (Stari – Carski hrast, Divovi središnje Bosne i Tise u Bosni i Hercegovini). 

Autor je i likovnih ilustracija za više knjiga, tekstova kataloga za likovne i dokumentarne izložbe, te je postavio brojne scenografije za razna kulturna zbivanja. Primio je više priznanja za doprinos u oblasti kulture. Rođen je 1961. godine u Novom Travniku. Djeluje kao slobodni umjetnik. Izložba će biti otvorena do 17. veljače 2023. godine

0%