if( aicp_can_see_ads() ) {
}
play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Danas je Blaževo i grličanje

Svake godine na današnji dan, 3. veljače, po svim crkvama dijeli se blagoslov grla, po zagovoru svetog Blaža, liječnika, biskupa i mučenika iz davnih kršćanskih vremena. Ovaj se blagoslov temelji na prastaroj predaji po kojoj je sveti Blaž svojim blagoslovom spasio dječaka kojemu je u grlu zapela riblja kost. Svećenik s dvije svijeće pristupa vjerniku i govori: “Po zagovoru svetog Blaža, biskupa i mučenika, oslobodio te Bog od bolesti grla i svakog drugog zla!”

Sveti Blaž bio je liječnik. Zbog čestita života vjernici i svećenici odabrali su ga za biskupa u Maloj Aziji u vrijeme teških progona kršćana. Današnji obred blagoslova grla veže se uz predaju o njegovom polaganju ruku na dijete kojem je u grlu zapela kost. Učinio je znak križa i molio je Boga da dijete oslobodi te kosti te je doživio uslišanje. Nakon toga je zamolio da Bog to učini svaki put onome tko mu se u molitvi i vjeri obrati u njegovo ime.

Blagoslov grla kao obred pojavljuje se u IV. stoljeću, a korištenje svijeća pri molitvi znak su blizine blagdanu Svijećnice. Obred nazvan grličanje vrši se nakon svete mise.

0%