play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Zašto je volimo, i koja čokolada nam najbolje popravlja raspoloženje?

Vjerovali ili ne, ali i tamnu čokoladu možemo zavoljeti i jesti s jednakim užitkom kao i mliječnu, koja je zbog dodanih šećera i masti manje zdrava. Tamna čokolada, naime, može izazvati jednako neodoljiv osjećaj užitka koji dobivamo kad je stavimo u usta, piše Živim.

Proizlazi to iz zaključka istraživanja znanstvenika sa Sveučilišta u Leedsu, u Engleskoj, koji su nedavno objavili da su otkrili tajnu zašto je čokolada tako neodoljiva. To je način na koji se topi u ustima, pri čemu ključnu ulogu ima masnoća u prvom kontaktu s jezikom. Do tog su zaključka došli nakon ispitivanja svakog koraka u jedenju čokolade.

Pri tome je svejedno, kaže prof. Anwesha Sarkar iz Škole za znanost o hrani i prehrani u Leedsu, ima li čokolada pet ili pedeset posto masti. Ako je mast u tankom površinskom sloju čokolade, u kombinaciji sa slinom u ustima pokrenut će jedinstveni užitak. Naše okusne pupoljke najprije zaintrigira masnoća, a potom se oslobađa kakao pružajući nam predivnu okusnu kombinaciju.

To konkretno znači da se mogu raditi zdrave varijante čokolade s više kakaa. Kakao je, naime, važan sastojak koji donosi zdravstvene koristi. Bogat je flavonoidima, antioksidansima koji pomažu našem tijelu da učinkovito funkcionira i štite stanice od oštećenja.

Tamna čokolada s više od 75 posto kakaa (dakle s manje šećera), a u budućnosti i s manje (zasićenih) masti, ima i više antioksidansa koji, prema istraživanjima, pomažu u borbi protiv depresije, stresa, snižavaju krvni pritisak i štite zdravlje krvožilnog sustava. Tamna čokolada sadrži i pristojnu količinu topivih vlakana i minerala. Primjerice, 100 grama čokolade sa 70-85 posto kakaa sadrži 11 grama vlakana, a od minerala željezo, magnezij, cink, bakar i fosfor, 

U našem tijelu ti se minerali koriste za potporu imunitetu (cink), mogu pomoći u održavanju zdravlja kostiju i zuba (fosfor) i pridonijeti boljoj kvaliteti sna (magnezij).

Nije tajna da čokolada poboljšava naše raspoloženje. Zahvaljujući polifenolima koji snižavaju hormon stresa, kortizol, tamna je čokolada naš saveznik i protiv depresivnog raspoloženja.

Mala studija korejskih znanstvenika, objavljena u siječnju 2022., otkrila je da su sudionici koji su svakodnevno jeli 30 grama čokolade (tri puta dnevno po jednu kockicu od deset grama) s 85 posto kakaa bili bolje raspoloženi tijekom dana od onih koji su jeli čokoladu s manje kakaa ili je uopće nisu jeli.

0%