play_arrow

keyboard_arrow_right

Listeners:

Top listeners:

skip_previous skip_next
00:00 00:00
chevron_left
volume_up
  • play_arrow

    Drukčiji radio

Korupcija u BiH – Vlasti ne pokazuju nikakvu spremnost da taj trend zaustave

BiH ima najgore rezultate u regiji po indeksu percepcije korupcije, a istodobno je na dnu ljestvice po rezultatima u borbi protiv te pojave među svim državama na cijelom europskom kontinentu, upozorili su danas iz bosanskohercegovačkog ogranka organizacije Transparency International (TI).  

Godišnji Indeks percepcije korupcije (CPI) za 2022. koji je objavio TI pokazao je kako je taj problem u BiH dobio dramatične razmjere, a vlasti ne pokazuju nikakvu spremnost da taj trend zaustave.

“BiH zauzima uvjerljivo najniže mjesto u regiji i treće najgore mjesto u Europi kada je u pitanju index percepcije korupcije.  Samo su Rusija i Ukrajina ostvarile gori rezultat od BiH koja s ocjenom 34 na ljestvici od nula do 100 spada u red zemalja u kojima se stanje korupcije najviše pogoršava”, istaknuli su iz TI-ja za BiH.

Podsjećaju kako je od 2012. BiH nazadovala čak osam indeksnih poena i zajedno s Turskom u ovogodišnjem globalnom izvještaju TI-ja izdvojena je kao primjer najvećeg pada u regiji Istočne Europe i Središnje Azije.

U najvažnijim zaključcima TI-ja koji se odnose na ove regije navedeno je da zemlje Zapadnog Balkana nisu u stanju suzbiti organizirani kriminal zbog pogoršanja vladavine prava i “zarobljenog” pravosuđa.

Pritom je istaknuto kako je BiH na “povijesnom dnu”, a da etničke podjele ometaju rad demokratskih institucija koje bi se trebale boriti protiv korupcije. Navedeno je kako se to posebice vidi u slučaju u Tužiteljstvu BiH za koje u TI-ju tvrde kako je dvojbena njegova sposobnost da procesuira korupciju.

Zbog stanja u pravosuđu, kako tvrde u TI-ju, godinama nije procesuiran niz važnih slučajeva organiziranog kriminala i korupcije, uključujući i one u kojima su sudjelovali visoki dužnosnici. 

0%